Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 29 januari

Kål- och bönsoppa ribollita

Den italienska kål- och bönsoppan ribollita är värmande vintermat med kål, bönor, bacon och ost.

 Bönor är en lättlagad, mustig, proteinrik och överraskande ingrediens som passar i mycket.
Bönor är en lättlagad, mustig, proteinrik och överraskande ingrediens som passar i mycket. FOTO: Katarina Ekeström

Här är en enkel, ångande het soppa med höga smaker som smakar extra gott med ett surdegsbröd till.

Läs också: Ungersk gulaschsoppa med köttfärs

Kål- och bönsoppa ribollita

Skriv ut

Ingredienser (4 personer):

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 8 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad vego- eller kycklingfond
  • 1 dl vitt vin (kan uteslutas)
  • 300 g kål, svart-, savoy- eller brysselkål
  • 1 förpackning blandade vita bönor, 400 g
  • ½ tsk timjan
  • 140 g tärnat bacon
  • svartpeppar
  • Tillbehör
  • 1 ½ dl smakrik riven ost
  • surdegsbröd

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök. Tärna morot och selleri. Hetta upp olja i en gryta och stek varsamt 10 minuter. Häll på vatten, fond och eventuellt vin. Lägg på ett lock och koka upp.
  2. Ansa kålen och dela i bitar. Skölj bönorna. Lägg kål, bönor och timjan i grytan. Småkoka 15 min. Under tiden kan baconet stekas.
  3. Servera soppan i tallrikar med bacon strödd över. Sprinkla på riven ost och ta ett par drag på pepparkvarnen över tallriken. Surdegsbröd är gott till.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen