Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 april

Kalastårta – barnens favorit

Detta är Tommy Myllymäkis favorittårta sen han var barn. Varva grädde, banan och blåbär på en lite seg, bakad sockerkaka med maräng. Jisses, så gott!

 Tommy Myllymäkis favorittårta är även barnens favorit.
Tommy Myllymäkis favorittårta är även barnens favorit. FOTO: Björn Ceder

Receptet kommer från mästerkocken Tommy Myllymäkis Myllymäkis menyer, en lustfylld kokbok för alla som gillar vällagad mat efter säsong.

 Myllymäkis menyer, Tommy Myllymäkis sjunde kokbok, innehåller hans egna favoritrecept med råvaror efter säsongen.
Myllymäkis menyer, Tommy Myllymäkis sjunde kokbok, innehåller hans egna favoritrecept med råvaror efter säsongen. FOTO: Björn Ceder

Läs också: Extrakladdig kladdkaka

Kalastårta

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner)

  • Tårtbotten
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 125 g smör, smält
  • 5 msk vispgrädde
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1–2 dl flagad mandel
  • Fyllning
  • 5 dl blåbär (färska på sommaren)
  • 3 msk strösocker
  • 3 bananer, skivade
  • 5 dl vispgrädde, vispad
  • 1 dl flagad mandel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Tårtbotten: Vispa äggulor med socker i en bunke tills det är pösigt. Blanda i smält smör med grädde. Sikta ner mjöl och bakpulver i äggvispet och rör till en jämn smet. Stryk ut smeten på smort bakplåtspapper i en ugnsplåt.
  3. Maräng: Vispa äggvitor och socker till ett hårt vitt skum på medelhög effekt med elvisp. Stryk marängen ovanpå kaksmeten, toppa med flagad mandel.
  4. Ställ in mitt i ugnen. Sänk direkt värmen till 150 grader och baka 15 minuter. Kolla till kakan och baka den sen 15 minuter till.
  5. Montering och fyllning: Dela tårtbottnen i tre delar.
  6. Rårör blåbär med socker och fördela på två bottnar. Lägg på banan och grädde på båda bottnarna och lyft försiktigt ena bottnen med fyllning och lägg på den andra.
  7. Avsluta med att lägga på den tredje bottnen på toppen av tårtan. Täck med grädde och strö på ett lager flagad mandel.

Recept: Tommy Myllymäki

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen