Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 3 mars 2020

Savoykåldolmar med chililingon och misomajonnäs

Denna rätt har allt! Ljuvliga smaker de flesta gillar och nyttig på samma gång. Laga och njut av makalöst goda savoykåldolmar med chililingon.

 Kåldolmar på nytt sätt – ljuvligt god!
Kåldolmar på nytt sätt – ljuvligt god! FOTO: Sofia Kallner

Johanna Andersson och Caroline Wilbois berättar att denna rätt är en favorit på äldreboendet där de arbetar som dietister. Det är lätt att förstå. Detta recept, som kommer från deras kokbok Dietisternas val måste du prova! Nyttigt och underbart gott på samma gång.

Läs också: Ljuvliga lammfärsbiffar

 Receptet kommer från boken ”Dietistens val: Vardagsmat som gör skillnad” av Johanna Andersson och Caroline Wilbois.
Receptet kommer från boken ”Dietistens val: Vardagsmat som gör skillnad” av Johanna Andersson och Caroline Wilbois. FOTO: Sofia Kallner

Kåldolmar på savoykål

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 savoykål
  • 300 g champinjoner
  • 10 cm ingefära
  • 2 dl kokta gröna linser
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 2 msk + 1 msk misopasta
  • 2 dl lingon
  • 1,5 dl majonnäs
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • japansk soja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk chiliflakes
  • Till servering
  • fullkornsbulgur, quinoa, matgryn eller en matig sallad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull. Plocka 12 blad från savoykålen och låt dem ligga i vattnet 1 minut. Låt bladen rinna av på en ren handduk.
  2. Skölj eller ansa champinjonerna och hacka dem. Lägg dem i en panna och stek tills de släpper vätska.
  3. Skala och riv ingefära och vitlök och tillsätt i pannan. Strimla resten av kålen och lägg i pannan tillsammans med linser, solrosfrön, rapsolja och 2 msk soja. Låt allt stekas ett par minuter.
  4. Fördela fyllning på nedre delen av kålbladen, vik in kanterna och rulla ihop. Lägg med skarven ner i en ugnsform. Blanda 2 msk misopasta med 2 dl vatten, häll det i formen och låt dolmarna stå i ugnen i cirka 20 minuter.
  5. Blanda lingonen med honung och chiliflakes.
  6. Blanda majonnäsen med 1 msk soja och 1 msk misopasta.
  7. Servera kåldolmarna med chililingon och misomajonnäs.

Recept: Johanna Andersson och Caroline Wilbois

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen