Recept 15 mars
Kåldolmar
Fantastisk klassisk rätt som dessutom är både nyttig och prisvärd. Kåldolmar älskas av alla och den här varianten är riktigt smaksäker.
Kåldolmar är verkligen en svensk husmansrätt som gillas av de allra flesta och serverar du dem med lingonsylt och kokt potatis så är lyckan total.
Kåldolmar
Skriv ut
Ingredienser (8 portioner)
- 1 stort vitkålshuvud, ca 2 kg
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 1 kg blandfärs (70 % nöt, 30 % gris)
- 1 msk salt
- 1 tsk malen vitpeppar
- 2 dl vatten
- 2 ½ dl kalvbuljong + 2–3 dl kålspad
- 3 dl grädde
- Till servering:
- Kokt potatis
- Rårörda lingon
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°.
- Koka upp 2 liter lättsaltat vatten.
- Skär ut rotstocken ur kålhuvudet och kassera de allra yttersta bladen. Ta varsamt loss 20 hela kålblad och lägg ner i vattnet.
- Koka dem 4–5 minuter tills de mjuknar. Låt bladen rinna av i durkslag.
- Hacka rotstocken. Skala och finhacka löken.
- Fräs lök och rotstockshack i smör och låt svalna.
- Blanda samman hacket med färsen. Rör ner salt, peppar och vatten. Fördela färsen på kålbladen. Vik ihop till fasta dolmar.
- Placera kåldolmarna med skarvarna neråt i en smord ugnssäker form.
- Stek i ugnen på nedre falsen i ungefär 45 minuter.
- Häll på kalvbuljong och kålspad efter halva stektiden.
- Häll av skyn och spara den när dolmarna nästan är klara.
- Ställ tillbaka kåldolmarna i ugnen igen. Stäng av värmen och lägg ett lock eller folie över kåldolmarna och låt dem bli klara på eftervärmen.
- Sila över skyn i en kastrull.
- Koka upp skyn, rör ner grädden och ge såsen ett uppkok. Sänk värmen och sjud utan lock i ca 15 minuter eller tills såsen blivit lagom tjock. Servera såsen till kåldolmarna och kokt potatis.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.