Recept 18 december 2017
Gör julens Jansson – med Kalles kaviar
Vi törs nästan lova att det här blir en ny julfavorit. En hederlig Janssons frestelse som blir fantastisk med Kalles kaviar.
Den här Janssons frestelsen kan bli en riktig höjdpunkt på julbordet. Det är Lands Caroline Hofberg som bjuder på receptet som hon numera lagar varje jul. Det har blivit en klar favorit!
Läs också: Griljerad skinka – godaste receptetLäs också: Janssons frestelse – klassiskt recept
Kalles Jul-Jansson
Skriv ut
Ingredienser
- 8 bufféportioner
- 1 stor gul lök
- 1 purjolök
- smör till stekning
- 10 potatisar av mjölig sort
- 1 ask ansjovisfiléer, 125 g
- 3 dl vispgrädde
- 125 g kaviar, exempelvis Kalles eller någon annan mild på tub
- ströbröd
- 2 msk smör
Gör så här
- 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva den gula löken. Skölj och strimla purjolöken. Mjukstek all lök i smör.
- 2. Skala potatisen och skär i tunna strimlor.
- 3. Varva potatis, lök och ansjovisfiléer i en smord ugnsfast form, avsluta med ett lager potatis.
- 4. Vispa ihop grädde och kaviar och häll i formen. Strö över ströbröd och klicka på smör.
- 5. Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg, 45–50 minuter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.