Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 19 mars

Kalljäst grytbröd med ost och bacon

Långlagrad hårdost och rökigt bacon sätter tonen i ett härligt grytbröd som ska kalljäsa i kyl över natten.

 Det här kalljästa grytbrödet bakas i en smord gjutjärnspanna.
Det här kalljästa grytbrödet bakas i en smord gjutjärnspanna. FOTO: Stefan Wettainen

Brödet kan serveras som mellanmål, på en buffé eller som tillbehör till olika grytor.

Receptet kommer från Andra långkok av Jens Linder. Boken innehåller härliga recept på mat som ska puttra länge i grytan eller gotta sig i timmar i ugnen.

Läs också: Glutenfritt morotsbröd i långpanna

Kalljäst grytbröd

Skriv ut

Ingredienser:

  • 25 g färsk jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 2 msk kallpressad raps- eller olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 6 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl riven långlagrad hårdost, till exempel svecia eller svensk cheddar
  • 1 paket bacon, 140 g

Gör så här:

  1. Rör ihop jäst, vatten, olja och salt i en bunke. Rör ner mjölet i omgångar och knåda degen i 5 minuter. Låt den sedan jäsa övertäckt i kylen under natten.
  2. Värm ugnen till 210 grader (200 grader varmluft ).
  3. Smörj en gjutjärnsgryta med lite olja. Knåda degen lite grann och lägg sedan ner den i grytan. Täck den med baconskivorna och strö över osten. Lägg på ett lock och ställ in grytan i ugnen.
  4. Grädda brödet i 45 minuter till 1 timme. Det är klart när det låter ihåligt när du knackar på det.
  5. Ta ut och låt brödet vila i en halvtimme. Skär sedan upp och servera.

Recept: Jens Linder

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen