Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 mars

Kalljästa rimbobullar

Rimbobullar är den smörigt goda korsningen av bulle och wienerbröd med saftig fyllning och söt glasyr.

 Rimbobullar blir frasiga och påminner därför om wienerbröd.
Rimbobullar blir frasiga och påminner därför om wienerbröd.

Hemligheten med rimbobullar är att de görs på kalljäst deg – därför är det viktigt att mjölken eller grädden är kall. Fyllningen är en sagolik historia med mycket smör, socker och vaniljsocker.

Hette tidigare Ingridbulle

Namnet på bullen var från början Ingridbulle, efter Ingrid Bohman i Rimbo som år 1956 visade upp sitt kök i ett reportage i Ica-kurriren – där hon hade bakat färska bullar enligt receptet nedan.

Läs också: Kladdiga vaniljbullar med smörfyllning

Rimbobullar

Skriv ut

Ingredienser (25 st):

  • Deg
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl kall grädde eller mjölk
  • 200 g mjukt smör
  • 0,5 paket jäst
  • 1 msk socker
  • Fyllning
  • 75 g smör
  • 2 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här:

  1. Deg: Smula ned jästen i en bunke med grädde eller mjölk. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tärna smöret och tillsätt i vätskan. Sikta ned mjöl och socker. Arbeta samman till en smidig deg.
  3. Mjöla en arbetsbänk och kavla ut degen i en fyrkant, 40x40 cm.
  4. Skär degen i fyrkanter, 8x8 cm.
  5. Fyllning: Rör samman smör, socker och vaniljsocker.
  6. Klicka ut fyllning i mitten på varje fyrkant.
  7. Vik in hörnen på varje fyrkant mot mitten över fyllningen.
  8. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.
  9. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i 2 timmar, på sval plats i 3-4 timmar eller i kyl över natten.
  10. Grädda: Sätt ugnen på 250 grader. I varmluftsugn räcker det med 200 grader.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 5-8 minuter.
  13. Glasyr: Vispa ihop florsocker och vatten.
  14. Låt bullarna kallna innan du glaserar dem.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen