Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 8 mars

Kålpudding med rårörda lingon och pressgurka

Nu pratar vi giftermål i smaker! Vitkål, köttfärs, ris och kryddor på det - kålpudding kan vara den finaste matbyggnationen i svensk matlagning. Här är receptet som du behöver - vi lovar!

 Kålpudding har en självklar plats i receptsamlingen.
Kålpudding har en självklar plats i receptsamlingen. FOTO: Svenskt kött

Det är så gott! Mustiga, rustika och klassiska smaker som får alla på gott humör! Testa receptet redan i dag!

Läs också: Okonomiyaki – Japansk kålpannkaka

Kålpudding

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner)

  • 750 g vitkål, strimlad
  • 1 gul lök, strimlad
  • 2 msk smör
  • 1 msk kinesisk soja
  • 300 g fläskfärs
  • 1 ½ dl kokt råris
  • 1 ägg
  • Salt och malen vitpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 dl mjölk
  • ½ dl hackad persilja
  • 2 dl köttbuljong
  • Rårörda lingon:
  • 2,5 dl frysta lingon
  • ½ dl strösocker
  • Pressgurka:
  • 1 st gurka
  • 3 krm salt fint
  • 2 msk ättiksprit
  • 1 dl vatten
  • 4 msk strösocker
  • 0.5 krm vitpeppar malen
  • Sås:
  • Buljongen från formen
  • 3 dl grädde

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen, värme 250°.
  2. Koka kålen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Låt kålen rinna av. Fräs löken i smör och låt kålen fräsa med de sista minuterna. Krydda med soja.
  3. Blanda samman färsen med ris, ägg, salt, kryddor och mjölk till en lös färs.
  4. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred på färs, strö över persilja och lägg resten av kålen överst. Häll på buljong.
  5. Ställ in formen i mitt i ugnen. Sänk värmen till 200° och grädda kålpuddingen ca 45 minuter. Ta vara på buljongen från formen och gör en gräddsås på den genom att koka ihop den med 3 dl grädde.
  6. Servera kålpuddingen med såsen, kokt potatis, lingon och pressgurka.
  7. Pressgurka:
  8. Skiva gurkan och lägg skivorna i en skål. Strö över salt och blanda. Lägg ett fat och en tyngd över. Låt stå ca 30 minuter. Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan. Låt stå någon timme före servering.
  9. Rårörda lingon:
  10. Blanda frysta lingon och socker i en skål. Rör om då och då under tiden som lingonen tinar.

Recept Svenskt kött Foto Svenskt kött/Pelle Lundberg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen