Recept 8 mars
Kålpudding med rårörda lingon och pressgurka
Nu pratar vi giftermål i smaker! Vitkål, köttfärs, ris och kryddor på det - kålpudding kan vara den finaste matbyggnationen i svensk matlagning. Här är receptet som du behöver - vi lovar!
Det är så gott! Mustiga, rustika och klassiska smaker som får alla på gott humör! Testa receptet redan i dag!
Läs också: Okonomiyaki – Japansk kålpannkaka
Kålpudding
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner)
- 750 g vitkål, strimlad
- 1 gul lök, strimlad
- 2 msk smör
- 1 msk kinesisk soja
- 300 g fläskfärs
- 1 ½ dl kokt råris
- 1 ägg
- Salt och malen vitpeppar
- 1 tsk torkad timjan
- 2 dl mjölk
- ½ dl hackad persilja
- 2 dl köttbuljong
- Rårörda lingon:
- 2,5 dl frysta lingon
- ½ dl strösocker
- Pressgurka:
- 1 st gurka
- 3 krm salt fint
- 2 msk ättiksprit
- 1 dl vatten
- 4 msk strösocker
- 0.5 krm vitpeppar malen
- Sås:
- Buljongen från formen
- 3 dl grädde
Gör så här:
- Sätt på ugnen, värme 250°.
- Koka kålen i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Låt kålen rinna av. Fräs löken i smör och låt kålen fräsa med de sista minuterna. Krydda med soja.
- Blanda samman färsen med ris, ägg, salt, kryddor och mjölk till en lös färs.
- Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred på färs, strö över persilja och lägg resten av kålen överst. Häll på buljong.
- Ställ in formen i mitt i ugnen. Sänk värmen till 200° och grädda kålpuddingen ca 45 minuter. Ta vara på buljongen från formen och gör en gräddsås på den genom att koka ihop den med 3 dl grädde.
- Servera kålpuddingen med såsen, kokt potatis, lingon och pressgurka.
- Pressgurka:
- Skiva gurkan och lägg skivorna i en skål. Strö över salt och blanda. Lägg ett fat och en tyngd över. Låt stå ca 30 minuter. Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan. Låt stå någon timme före servering.
- Rårörda lingon:
- Blanda frysta lingon och socker i en skål. Rör om då och då under tiden som lingonen tinar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.