Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 31 januari 2018

Kålpudding på viltfärs

Viltkött passar utmärkt att göra färs på och som i sin tur är fantastiskt gott att göra kålpudding av. Detta underbara kålpuddingsrecept kommer från Eriksbergs gård i Blekinge.

 Extra god kålpudding kryddad med vilda smaker.
Extra god kålpudding kryddad med vilda smaker. FOTO: Niklas Kämpargård

Eriksbergs gård i Blekinge satsar helhjärtat på vilt och maten de serverar på gårdens restaurang kommer från vilt från gårdens ägor. Restaurangen som heter Visenten har fått utmärkelsen ”Mycket god klass” av White Guide 2017.

Här bjuder köksmästaren Jesper Karlsson på sitt recept på kålpudding på viltfärs.

Läs också: Saftig sockerkaka – här är knepet!

Kålpudding på viltfärs

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 1 kg vitkål
  • 3 dl ljus sirap
  • 1 dl baconfett (smakförhöjare, kan uteslutas)
  • schalottenlöksvinäger
  • salt och nymortlad svartpeppar
  • smör (att steka i)
  • 1 gul lök (finhackad)
  • 500 g viltfärs (mixa gärna mager hjortfärs med 50 procent vildsvinsfärs)
  • 1 msk viltfond
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm kryddpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymortlad svartpeppar
  • schalottenlöksvinäge

Gör så här:

  1. Strimla vitkål och stek den i en stekpanna i mycket smör. Krydda med salt så att vitkålen börja släppa vätska. Rör om så att det inte bränns vid. Ringla ner sirap och baconfett och låt koka ihop. Smaka av med schalottenlöksvinäger för att balansera smaken så det inte blir för sött, avsluta med lite svartpeppar. Kyl ner.
  2. Fräs löken i en stekpanna i smör så den blir lite glansig. Kyl ner.
  3. Blanda färsen med 1/3 av den nerkylda kålen, all lök och 3 dl mjölk. Smaka av med viltfond, salt, kryddpeppar, svartpeppar och några droppar schalottenlöksvinäger. Känns färsen hård kan du späda med mera mjölk. Smeten bör vara ganska lös.
  4. Ta fram en lämplig ugnssäker form och häll ner smeten. Toppa med resten av kålen och sätt in i ugnen på 200 grader i omkring 10 minuter. Sänk temperaturen till 68-72 grader och låt gå någon timme.
  5. Servera med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.

Recept: Jesper Karlsson

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen