Recept 1 oktober 2018
Kanel- och kardemummabullar
På torsdag är det dags att fira vår mest älskade bulle. För 16:e året i rad hyllar vi den, kanelbullen, med en egen dag.
Denna uppskattade sötebrödsdag i oktober sätter vi i oss inte mindre än 7 miljoner köpebullar. Men allra bäst smakar nog ändå de hembakade. Här får du ett extra härligt recept som ger ovanligt saftiga och fluffiga kanelbullar. Läge för bullfest!
Lands alla goda recept på kanelbullar finns samlade här!
Kanel- och kardemummabullar
Skriv ut
Ingredienser: (30 stycken)
- 2 1/2 dl kall mjölk
- 2 1/2 dl kallt vatten
- 25 g jäst
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk salt (knappt)
- 2 1/2 dl rågsikt
- cirka 12 dl vetemjöl
- Fyllning
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk kanel
- Garnering
- 1 ägg
- lite kallt vatten eller mjölk
- pärlsocker eller flagad mandel
Gör så här:
- Mät upp alla ingredienser, smula ner jäst och arbeta degen i en degblandare eller hushållsassistent i 12–13 minuter på lägsta hastighet.
- Täck bunken med plast eller bakduk och låt vila i 2 timmar i rumstemperatur.
- Kavla ut degen till en rektangel. Blanda kanel, socker och smör och bred över degen. Rulla ihop och skär degen i 30 bitar. Lägg bullarna i formar på en plåt.
- Täck plåtarna med en stor plastpåse, en så kallad ”plåtolle”, en bakduk eller något annat tätslutande. Ett annat knep är att ställa plåtarna i en kall och avstängd ugn tillsammans med en skål med varmt vatten.
- Låt bullarna jäsa i 1 timme.
- Pensla bullarna med ett ägg uppvispat i lite vatten eller bara mjölk när de har jäst klart. Strö över pärlsocker, flagad mandel eller något annat gott om så önskas.
- Grädda bullarna, en plåt i taget, i 225–250 grader i cirka 10 minuter eller tills de har fått jämn och fin färg.