Recept 3 oktober 2017
Kanelbullar på två sätt – klassisk snurra eller sött hjärta
Få bakverk väcker så mycket känslor som kanelbullar. Tillsammans med ett glas kall mjölk blir de magiskt goda. Här är ett enkelt recept – du väljer formen.
Det här receptet kommer från Lands bloggare Trä, hops och kärlek. Ät direkt eller spara några dagar i frysen och värm i ugnen.
Läs också: Kanelbullar – här är bästa tipsen för bakningen
Kanelbullar
Skriv ut
Ingredienser
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- ca 14 dl vetemjöl
- Fyllning
- smör, rumsvarmt
- strösocker
- kanel
- mandelmassa
- Pensling
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här:
- Smält smöret, tillsätt mjölk. Vätskan ska vara fingervarm.
- Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vätskan och rör om så jästen löses.
- Tillsätt resten av vätskan samt socker och salt.
- Häll i det mesta av mjölet ca 13 dl. Arbeta degen kraftigt.
- Låt jäsa 30 min under fuktig duk.
- Knåda degen smidig, använd resten av mjölet om det behövs och dela i fyra bitar, kavla till rektanglar.
- Bred på smör, socker, kanel och riv på mandelmassa med rivjärn. Snåla inte.
- Så gör du kanelsnurror:
- Vik ihop degen längs långsidan. Skär ca 1,5 cm breda remsor av degen. Tvinna remsorna och snurra ihop till en snurra och lägg änden under.
- Så gör du kanelhjärtan:
- Skär degen cirka 15 centimeter bred och rulla in den ena sidan mot mitten. Rulla in den andra sidan. Skär rullen i cirka två centimeter tjocka bitar och forma till hjärtan. Se filmen ovan! (Psst, om du vill göra större hjärtan går det såklart också bra)
- Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 40 min. Sätt på ugnen, 250 grader.
- Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen. 6 minuter på 250 grader.
- Låt svalna på galler under duk. Servera gärna tillsammans med ett glas kall mjölk!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.