Recept 1 oktober 2018
Kantarell– och rotfruktsbröd
Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fyllt med härliga kantareller och rotfrukter. Passar bra som mellanmål eller till höstens soppor.
Små smaskiga bröd att stoppa in i frysen och plocka fram när det är kallt och ruskigt utanför fönstret.
Deg och fyllning rullas ihop likt en rulltårta innan det skivas upp och läggs i bullformar. På bara några minuter gräddas de små bullarna sedan gyllenbruna. Njut av dem rykande varma, eller låt de svalna till eftermiddagsfikat.
Läs också: Fröknäcke – så enkelt och så bra
Fyllt kantarell– och rotfruktsbröd
Skriv ut
Ingredienser: (40 stycken)
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 3 msk rapsolja
- 2 tsk salt
- 1 msk flytande honung
- ca 12 dl siktat dinkelmjöl
- Fyllning
- 200 g färska kantareller eller blandsvamp
- 2 morötter
- 2 gula lökar
- 1 msk timjan
- 3 msk rapsolja
- 2 dl hackad bladpersilja
- salt
- 4 dl grovriven västerbottensost
- Till pensling
- 1 ägg
- flingsalt
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 45 minuter.
- Ansa och hacka svampen. Skala och grovriv morötterna. Skala och hacka löken. Fräs svamp, morötter, lök och timjan i olja cirka 10 minuter. Blanda i persilja och krydda med salt.
- Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en 1/2 centimeter tunn kaka som mäter 50x30 centimeter.
- Strö över grönsaksfräset och ost. Rulla ihop som en rulltårta. Skär varje rulltårta i 20 bitar. Lägg dem i bullformar. Låt jäsa cirka 30 minuter under duk.
- Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med lätt uppvispat ägg. Strö över lite flingsalt.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 7 minuter. Låt bröden svalna på galler under duk. Bröden går bra att frysa och värma försiktigt vid servering.