Recept 5 maj
Kardemummagifflar
Vilka smaker! Det här en kombination som verkligen sätter njutningen i centrum. Receptet är gjort av Anna Hagerling Larsson och kommer från bakboken Baka i långpanna.
Det finns inte mycket som slår en god bulle! Här kan du snabbt och enkelt baka många i en långpanna utan att ens behöva snurra en bulle. Och saftigare än så här blir det inte! Självklart går det lika bra att baka kanelbullar på detta sätt.
Kardemummagifflar
Skriv ut
Ingredienser (24 st)
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk
- 1 ägg
- 125 g smör, rumsvarmt
- 135 g strösocker (1 1/2 dl)
- 2 tsk kardemumma, mortlad
- 780 g vetemjöl (13 dl)
- 1 tsk salt
- Fyllning:
- 220 gram smör
- 90 g farinsocker (1 dl)
- 90 g strösocker (1 dl)
- 1 msk kardemumma, mortlad
- 1 msk mjöl
- Topping:
- 1 ägg till pensling
- 1 dl sockerlag (koka ihop 1/2 dl socker och 1/2 dl vatten)
- 1 msk strösocker + 1/2 msk nymortlad kardemumma
Gör så här
- Förbered en långpanna, 30 × 40 cm, med bakplåtspapper.
- Smula jästen i en degbunke och lös upp med mjölken.
- Tillsätt ägg, smör, socker, kardemumma och vetemjöl. Arbeta degen 10 minuter i en assistent, tillsätt saltet på slutet. Degen ska vara lite klibbig i botten men släppa från kanterna.
- Låt degen jäsa 45 minuter.
- Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen till en jämn massa.
- Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen jämnt över hela. Vik ihop degen i ett treslag och kavla ut den till ca 30×40 cm så den passar långpannan.
- Lägg hela degen i långpannan. Skär degen i rutor och klipp ett hack i varje bulle.
- Täck långpannan med en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 20–25 minuter. Bullen ska ha fått fin färg och ha en innertemperatur på ca 94 grader.
- Pensla med sockerlag precis när du tagit ut långpannan från ugnen. Blanda socker och kardemumma och strö över bullarna.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.