Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 16 maj 2016

Kärna eget smör – enklare än du tror!

Det är så enkelt att kärna sitt eget smör, plus att det är roligt och resultatet blir gott. Salthalten kan du dessutom reglera själv.

Du behöver:

 • 1 liter färsk svensk vispgrädde, 40%
 • 1 dl levande syrad produkt. Till exempel fil, gräddfil, yoghurt eller créme fraiche
 • Salt efter behag
 • Så här gör du:

  1. Vispa hastigt ihop grädden och den syrade produkten i en rengjord skål. Täck över blandningen och ställ undan den på en sval plats, gärna lite svalare än rumstemperatur. Då sker syrningen långsamt.

  2. Låt stå i ungefär 1–4 dygn. Den ska smaka surt.

  3. Kyl blandningen om det behövs, i ungefär 13–15 grader. Vispa grädden på medelhastighet tills det bildas små smörkulor och kärnmjölk, ungefär samma konsistens som keso. Krama grädden med spatlar eller rena händer och häll av kärnmjölken.

  4. Bearbeta blandningen så länge du vill. Ju mer du arbetar med den desto fetare och mer hållbar blir den. Men då förlorar du också syra. Du kan tillsätta riktigt kallt vattnet över smöret och knåda med händerna. Häll av vattnet och tillsätt nytt och upprepa tills vattnet är helt klart. Se till så att all kärnmjölk släpper.

  5. Tillsätt salt efter behag . Tänk på att saltsmaken förstärks när smöret får stå och dra.

  6.  Klart! Se till att förvara det färdiga smöret lufttätt och kallt.

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen