Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 29 juli 2016

Kasta inte! 9 goda recept på övermogen frukt

Har fruktskålens äpplen hunnit bli skrynkliga och ser bären redan mosiga ut? Kasta dem inte – det finns massor av gott du kan laga på övermogen frukt och grönt!

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Mosiga hallon eller blåbär: Mixa ihop en shake

milkshake

När bären börjat mosa ihop sig är de i perfekt skick för att bli en lyxig milkshake! Denna är härligt gräddig och smakrik. Om du fryser bären en stund innan tillagning så blir shaken kall direkt!

Du behöver:

(2 portioner)

1 stor mogen banan
2-3 dl mjölk
½ dl grädde
Mogna jordgubbar (blåbär eller hallon går förstås också bra)

Gör så här:

Kör alla ingredienser i en mixer tills shaken är slät och skummig. Häll upp i glas och njut!

2. Bruna bananer: Sno ihop en mikrokaka

banankaka

Börjar bananerna bli mer än lovligt bruna i skalet? Detta är en söt och smarrig kaka som du tillagar i mugg i mikron. Med lite glass till blir den ännu godare!

Du behöver:

1 msk smält smör
1 uppvispat ägg
1 msk mjölk
1 väl mogen, mosad banan
3 msk vetemjöl
3 msk råsocker
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

Blanda smöret väl med ägg och mjölk.

Tillsätt bananmoset och sist de torra ingredienserna.

Mikra i en-två minuter på medeleffekt.

Pudra eventuellt lite kakaopulver eller kanel över.

Servera gärna med en glasskula!

3. Skrumpna morötter: Gör en hälsojuice

Trots att morötterna tröttnat är det inte försent för dem att göra dig pigg! Med en råsaftcentrifug förvandlar du dem snabbt till en hälsojuice. Addera lite sötma med ett äpple eller en kiwi.

4. Skrynkliga äpplen 1: Gör äppelvinäger

Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto

Egen vinäger är ett bra sätt att hålla liv i den fina äppelsmaken. Med en liten skvätt äppelcidervinäger får den extra fart.

Du behöver:

3 msk honung
0,5 kg äpplen
En skvätt äppelcidervinäger

Gör så här:

Söta en halv liter vatten med 3 matskedar honung och lägg i ett halvt kilo äpplen.

Täck skålen med tyg och låt den stå i rumstemperatur och jäsa i 2-3 veckor.

Få extra fart genom att hälla i en skvätt opastöriserad äppelcidervinäger.

Rör om ofta.

Sila bort frukten och låt stå och mogna ytterligare innan den hälls på flaskor.

5. Skrynkliga äpplen 2: Torka till äppelringar

Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto

När äpplena väl börjar skrynkla sig är det sällan någon som lockas att sätta tänderna i dem. Torka dem till gott godis i stället!

Gör så här:

Sätt ugnen på 40-50 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.

Kärna ur och skiva äpplena tunt och lägg ut dem på plåten.

Torka i cirka fem timmar, gärna med ugnsluckan lite öppen.

Pudra äppelskivorna med kanel

Du kan också torka äpplen i rumstemperatur genom att trä skivorna på pinnar som hängs i taket.

6. Vinbär: Smaksätt ditt bordsvatten

Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto

Har du mängder av vinbär eller blåbär som ligger och förfars? Då kan du piffa upp ditt isvatten med en fräsch smak. Styckfrys dem så snart du kan, så blir det enkelt att plocka fram så mycket du behöver när törsten är som störst. Du kan även använda krusbär och lingon.

7. Mjuka jordgubbar: Gör en glass!

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Jordgubbar och hallon som mosat ihop sig passar bra att göra om till god glass! I detta läckra recept får glassen två delar – en med persika, en med bär som sötas med honung.

Du behöver:

6 glasspinnar (billiga glassformar finns till exempel på IKEA)
2 stora mogna bananer
1 persika
Ett par-tre nävar väl mogna hallon (eller jordgubbar)
Lite honung

Gör så här:

Mixa den ena bananen med en persika och lite honung.

Häll smeten i glassformarna så att de fylls till cirka hälften.

Ställ in i frysen i en timme.

Mixa den andra bananen med bär och honung.

Fyll upp formarna helt och stoppa i en glasspinne i varje.

Ställ in i frysen tills glassarna är helt frysta.

8. Slokande sallad: Gör en pesto

Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto

Om salladshuvudet börjar få slokande blad kan du rädda dem i en härlig pesto! Detsamma gäller den överblivna salladen från igår som du dränkte in i vinägrett.

Kör dem i mixern tillsammans med några kvistar basilika, en vitlöksklyfta, någon deciliter olivolja, pinjenötter (gärna rostade) samt lite riven parmesan. Addera salt och peppar efter smak.

9. Oformliga jordgubbar: Gör fina isbitar

Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto

Ser dina bär oformliga ut – stoppa ner dem ett och ett i iskubsfack, fyll på med vatten och frys! Det blir ett snyggt och trevligt inslag när du ska servera isvatten eller en läskande drink!

Använd jordgubbar, citrusfrukter, vindruvor – eller varför inte färska kryddor som börjat bli hängiga, exempelvis mynta.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen