Recept 18 juni 2021
Katarinas magiskt goda rabarbermarängpaj
Sötsyrlig rabarberpaj med maräng. Så här enkelt gör du den magiskt goda pajen.
Rabarberpaj. Bara orden smakar ljuvligt och påminner om att rabarbersommaren är lång. Från slutet i av april till slutet av augusti.
Läs också: Mumsiga ryttarkakan
Här ett alldeles underbart recept från Lands Katarina Ekeström. Baka och njut!
Katarinas magiskt goda rabarbermarängpaj
Skriv ut
Ingredienser
- 1 stor form eller 8 små
- Pajdeg
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 dl socker
- 1 ägg
- 3 ¾ dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- Fyllning
- 500 g rabarber (7 medelstora stjälkar)
- 3/4 dl socker
- 2 msk potatismjöl
- Italiensk maräng
- 3 dl socker
- ¾ dl vatten
- 5 äggvitor
Gör så här
- Rör smör och socker till en jämn smet. Rör i ägget. Sikta ner mjöl och bakpulver. Blanda kvickt ihop till en deg. Vila i kyl ett par timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader. Kavla degen och klä formen. Nagga botten med en gaffel och förgrädda till fin färg 12-15 minuter.
- Ansa rabarbern och skala grova stjälkar. Skär i bitar och blanda i en skål med socker och potatismjöl. Fördela i pajskalet och grädda i ugnen cirka 20 minuter. Håll ett öga på pajen så att inte kanterna bränns. Ta ut och låt svalna.
- 4. Koka socker och vatten i en kastrull till en temperatur på 115 grader. Prova med en digital termometer. Vispa äggvitorna till fast skum.
- 5. När sockerlagen nått en temp på 120 grader häller du den i en stråle ner i äggvitan samtidigt som du vispar. Fortsätt tills den svalnar.
- 6. Fördela marängen i ett fint mönster över pajen med sprits eller palett. Ät pajen som den är eller bränn topparna med en gasbrännare.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.