Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 12 mars 2020

Norrbottniskt tunnbröd på potatis

Klådda är ett mjukt, traditionellt norrbottniskt tunnbröd som du bakar med potatis. Receptet får du här.

 Klådda heter det traditionella mjuka tunnbrödet från Norrbotten. Du kan baka det i en vanlig ugn.
Klådda heter det traditionella mjuka tunnbrödet från Norrbotten. Du kan baka det i en vanlig ugn. FOTO: Istock

Mjukt tunnbröd som du bakar med potatis ger ett extra saftigt och härligt segt bröd. Du kan grädda klådda-tunnbrödet hemma i kökets vanliga ugn. Tänk på att degen ska jäsa över natten. Satsen ger 40 till 50 kakor.

Receptet kommer från boken Tunnbrödet: En läcker historia av Anki Berg och Marcus Bodin och är utgiven av Tunnbrödsakademin. Marcus Bodin tipsar Lands läsare:

– När man gräddar klådda i vanlig hushållsugn kan det nog ta ett par minuter. Man får testa sig fram beroende på hur ugnen är. Brödet ska inte ta färg egentligen utan behålla sin ljusa färg, men med lite gräddad karaktär i kanterna. Mjukt och segt ska det bli. Man kan vändgrädda klåddan på baksten i ugnen. Då vänder man efter 1-1,5 minuter, beroende på ugnens temp.

Läs också: Så enkelt bakar du supergott fröknäcke

Klådda – mjukt tunnbröd med potatis

Skriv ut

Ingredienser (40-50 kakor):

  • 3 liter ljummet vatten
  • 100 g jäst
  • 1 msk salt
  • 2 kg kokt pressad potatis
  • 2 dl neutral matolja
  • 2 dl sirap
  • 500 g lantbrödsmjöl, fyra sädesslag
  • 500 g grovt rågmjöl eller fiberhavregryn
  • 2 kg rågsikt
  • vetemjöl eller rågsikt till utbakning

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet och alla övriga ingredienser. Blanda väl. Låt stå över natten.
  2. Ta upp lite deg i taget och arbeta in vetemjöl eller rågsikt tills det blir en fast deg. Det blir 30–40 degämnen som du kavlar till en tjocklek på ett par mm. Använd rikligt med mjöl när du kavlar och borsta sedan av överflödigt mjöl med en mjuk borste.
  3. Brödet går utmärkt att grädda i vanlig hushållsugn på hög temperatur, 275-300 grader i ett par minuter.
  4. Låt kakorna svalna under bakduk. Packa i påsar och lägg det som inte äts under dagen i frysen.

Recept: Tunnbrödsakademin

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen