Recept 20 november 2019
Kladdkaka med kardemumma
Ska du bara baka en kaka i jul så måste det bli Caroline Hofbergs makalösa kladdkaka med kardemumma. Hjortrongrädde smaksatt med julcognac fulländar smakupplevelsen. Gudagott!
Rostade mandlar och nystötta kardemummakärnor är underbart gott att smaksätta den mörka kladdkakan med. Pricken över i blir en hjortrongrädde som du smaksätter med en skvätt julcognac. Godare än så här kan julen knappast bli!
Läs också: Julens saftigaste revbensspjäll – recept!
Kladdkaka med kardemumma
Skriv ut
Ingredienser (8 bitar):
- 2 dl mandel
- 200 g smör
- 200 g mörk choklad
- 4 ägg
- 2 dl rörsocker strö
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk nystötta kardemummakärnor
- smör och ströbröd till formen
- Förslag till garnering
- kakao
- strimlad mörk choklad
- torkad frukt
- mandel och nötter
- frysta lingon
- granatäppelkärnor
- Hjortrongrädde
- 3 dl vispgrädde
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl hjortronsylt
- 1 msk cognac eller mörk rom
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
- Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr panna.
- Smält smöret. Ta från värmen, bryt ner chokladen och rör tills den smält.
- Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner chokladblandningen, och sist mjölet som blandats med mandel och kardemumma.
- Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Kakan ska fortfarande vara lös i mitten när den är färdiggräddad.
- Vid servering: Pudra över kakao och strö på strimlad choklad. Garnera juligt med frukt, nötter och bär.
- Grädden: Vispa grädden med vaniljsockret. Vänd ner sylt och cognac.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.