Recept 15 augusti 2022
Kladdkakemuffins med körsbär
Kladdkakemuffins med körsbär, fri från gluten och vitt socker. Fantastiskt god till kaffet!
Boken Baka med frukt och grönt bjuder på en glutenfri blandning av sött och salt levererat av kocken och matinfluencern Birgitta Höglund.
I alla 49 recept har hon ersatt det vita sockret med sötma från torkad eller färsk frukt.
Det härliga receptet på kladdkakemuffins med körsbär kommer från Birgitta Höglunds bok.
Birgitta tipsar!
- Vill du ha dina muffins lite större så fördela smeten i 8 muffinsformar och grädda i cirka 15 minuter.
- Till en vanlig kladdkaka så häller du smeten i en smord springform, gräddningstiden blir då 15–20 minuter beroende på formens storlek.
- Du kan variera smaksättningen med svarta vinbär, björnbär, blåbär, hallon eller aronia i stället för körsbär.
Läs också: Rabarberdessert med karamellsås & pinjenötter
Kladdkakemuffins med körsbär
Skriv ut
Ingredienser (24 små)
- 2 dl urkärnade körsbär
- 8 kärnfria dadlar
- 1 msk vatten
- 100 g mörk choklad 80–90 procent
- 100 g smör
- 2 dl mandelmjöl
- 2 tsk psylliumhusk
- 2 tsk bakpulver
- 2 ägg
Gör så här
- Kärna ur körsbären och skär dadlarna i mindre bitar. Koka upp dem med vattnet, låt sjuda på svag värme i några minuter, rör då och då.
- Bryt chokladen i bitar och skär smöret i kuber, blanda ner i kastrullen och rör om tills allt smält. Mixa med stavmixer till en slät smet och låt svalna.
- Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mandelmjöl, psylliumhusk och bakpulver, rör ner det i chokladsmeten tillsammans med äggen och blanda väl.
- Ställ ut småbrödsformar på en plåt och fördela smeten upp till hälften i dem med hjälp av två skedar eller en spritspåse.
- Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna och kyl muffinsen en timme innan du tar ut dem ur formarna.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.