Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 28 september

Klassisk husmanskost: rotmos

Gillar du husmanskost är rotmos en given favorit. Här får du recept på äkta rotmos från Kålrotsakademien.

 Det klassiska receptet på rotmos kommer från Karin Lidén, Långsele. Karin Lidén är ledamot Kålrotsakademien och hon serverar helst rotmoset tillsammans med fläsklägg eller stekt fläsk.
Bild 1/2 Det klassiska receptet på rotmos kommer från Karin Lidén, Långsele. Karin Lidén är ledamot Kålrotsakademien och hon serverar helst rotmoset tillsammans med fläsklägg eller stekt fläsk. FOTO: bok
 Kålrotsakademiens inspirerande bok Underbara kålrötter, kulturhistoria, odling och användning är en vacker hyllning till den gamla svenska kulturväxten.
Bild 2/2 Kålrotsakademiens inspirerande bok Underbara kålrötter, kulturhistoria, odling och användning är en vacker hyllning till den gamla svenska kulturväxten. FOTO: bok

Rotmos med fläsk eller fläsklägg – ljuvligare höstmat kan man knappast få. Här är recept på rotmos från Kålrotsakademiens inspirerande bok Underbara kålrötter, kulturhistoria, odling och användning.

Resttisp: Frasigt stekt mos

1. Efter måltiden läggs överblivet mos tillbaka i kastrullen och reduceras under omrörning till fast konsistens.

2. Stjälp upp i en skål och släta till.

3. Följande dag skärs moset i tjocka skivor som sedan steks i rikligt med flott eller smör till vackert ljusbrun och frasig yta. Vid behov kan skivorna före steningen vändas i skorpmjöl.

Läs också: Godaste lammfärsbiffarna

Karins klassiska rotmos

Skriv ut

Ingredienser

  • 6 personer
  • 1 medelstor kålrot
  • Spad från oxbringa, fläsklägg eller annan buljong
  • Kryddpeppar
  • Lagerblad
  • 1 1/2 l skalad potatis
  • Smör
  • Salt
  • Vitpeppar

Gör så här:

  1. Skala kålroten och skär den i bitar. Lägg bitarna i en kastrull med buljong och koka dem mjuka med några kryddpepparkorn och ett lagerblad som kryddning.
  2. När kålrotsbitarna mjuknat läggs den skalade och skurna potatisen i och när också dessa mjuknat hälls spadet av och rotsakerna mosas tillsammans med en klick smör med hjälp av en stöt. Moset ska vara lite klumpigt.
  3. Servera med fläsklägg eller stekt fläsk.

Recept: Karin Lidén, Kålrotsakademien

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen