Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 26 oktober 2018

Klassisk kalops

Nötkött, morötter och lök kokas ihop till en saftig gryta i kalops, en av svensk husmanskosts riktiga klassiker.

 En mustig gryta som räcker till många hungriga.
En mustig gryta som räcker till många hungriga. FOTO: Istock

Kalops är en svensk och finsk kötträtt som får sin karaktäristiska smak av kryddpeppar och lagerblad. Servera grytan med kokt potatis och inlagda rödbetor och saken är biff!

Läs också: Chili con carne med helt kött

Kalops

Skriv ut

Ingredienser: (6 portioner)

  • 1 kg kött, helst med ben, av högrev, bringa, märgpipa eller grytbitar av till exempel innanlår eller högrev
  • 2 gula lökar

  • 2 morötter

  • 2 msk smör

  • 1 tsk salt

  • 5 krm vitpeppar

  • 3 msk vetemjöl

  • 5 dl vatten

  • 10 kryddpepparkorn

  • 2 lagerblad

Gör så här:


  1. Skär köttet i bitar. Skala och skär morötterna i stora bitar. Skala och klyfta löken.

  2. Bryn morötter och lök i smör lite i taget i en stekpanna och lägg över i en gryta. Salta och peppra.
  3. Bryn köttet på samma vis. Tillsätt vetemjöl när köttet fått färg. Lägg över köttet i grytan.
  4. Häll på vatten och tillsätt kryddpeppar och lagerblad. Låt koka med lock tills köttet blir mört. Det brukar ta minst 2 timmar men ibland längre.
  5. Späd med vatten (ska täcka köttet) och rör då och då.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen