Recept 9 november 2017
Klassisk kastrullkaka – du gör den på några minuter
Rekordsnabb, urläcker och supersmart. Kastrullkaka är en underbar klassiker från 1994. Du bara måste prova att baka den – går på nolltid.
Från Köksalmanacka 1994 kommer detta oerhört smarta och jättegoda recept. Snabbare och enklare går det knappast att få till en smarrig kaka med fyllning från frysen eller höstens äpplen.
Receptet är gjort av hembakningsrådets Bisse Grenert:
– Den är billig, den är urgod och man tar vad man har i fråga om fyllning, säger hon i Kökskalendern från 1994.
Läs också: Gårdskaféets älskade äppelkaka i långpanna – gott till många
Kastrullkaka
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner)
- 125 g smör (eller margarin)
- 1 ½ dl socker
- 1 ägg
- 1 ½ dl mjöl
- Förslag på fyllning:
- 2 äpplen + kanel
- 1-2 dl hallon, blåbär eller röda vinbär
- Garnering:
- 2 msk pärlsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smält margarin i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från plattan.
- Tillsätt sockret och mjölet. Rör om, gärna med en degskrapa.
- Tillsätt ägget och rör om till en jämn smet. Använd degskrapan.
- Häll smeten i en smord form, gärna med löstagbara kanter, cirka 24 cm i diameter.
- Tryck ner önskad fyllning i smeten. Äpplen ska skalas och klyftas.
- Strö pärlsocker över.
- Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen i 15 till 20 minuter. Kakan ska få en svagt brun färg runt kanten och bli lite hård. Gärna lite kladdig i mitten dock.
- Servera kakan ljummen eller kall tillsammans med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.