Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 oktober 2018

Klassisk Västerbottenpaj

Klassiskt och enkelt recept på det älskade favoriten, paj med Västerbottensost.

 Västenbottenpaj har blivit en självklar rätt på svenska buffébord.
Västenbottenpaj har blivit en självklar rätt på svenska buffébord. FOTO: Istock

År 1872 skapar mejerskan Ulrika Eleonora Västerbottensost i Gammelbyns mejeri i Burträsk. Pajen med Västerbottensostfyllning har länge varit en älskad favorit till så väl kräftor som midsommar och förrätt.

Det här receptet ger sex stycken matiga bitar. Perfekt att skiva upp och frysa in till kommande matlådor eller festliga tillställningar!

Läs också: Västerbottenstartletter med havtorn

Västerbottenpaj

Skriv ut

Ingredienser: (1 paj, 6 bitar)

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • Fyllning
  • 300 g riven västerbottensost
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör. Finfördela.
  2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
  3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
  4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
  5. Fyllningen: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Tillsätt den rivna osten och smaksätt med salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
  7. Servera pajen ljummen med en grönsallad.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen