Recept 24 oktober 2018
Klassisk Västerbottenpaj
Klassiskt och enkelt recept på det älskade favoriten, paj med Västerbottensost.
År 1872 skapar mejerskan Ulrika Eleonora Västerbottensost i Gammelbyns mejeri i Burträsk. Pajen med Västerbottensostfyllning har länge varit en älskad favorit till så väl kräftor som midsommar och förrätt.
Det här receptet ger sex stycken matiga bitar. Perfekt att skiva upp och frysa in till kommande matlådor eller festliga tillställningar!
Läs också: Västerbottenstartletter med havtorn
Västerbottenpaj
Skriv ut
Ingredienser: (1 paj, 6 bitar)
- Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- Fyllning
- 300 g riven västerbottensost
- 3 ägg
- 2 1/2 dl mellangrädde
- 1 dl mjölk
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör. Finfördela.
- Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
- Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
- Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
- Fyllningen: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Tillsätt den rivna osten och smaksätt med salt och peppar.
- Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
- Servera pajen ljummen med en grönsallad.