Recept 15 augusti 2022
Klassiska viltfärsbiffar
Klassiska viltfärsbiffar är goda, mättande och nyttiga. Perfekt helgmat.
Lite broccoli till blir ett extra plus till de saftiga biffarna. Receptet kommer från boken Hjärnhälsa av professorerna Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius.
Läs också: Krämig morotssoppa
Klassiska viltfärsbiffar
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner)
- 500 g viltfärs av älg eller hjort
- 1 gul lök, skalad och finhackad
- 1 ägg
- 1 dl växtbaserat gräddalternativ
- 1 dl fiberhavregryn
- 1 msk koncentrerad viltfond
- 10 lätt mortlade enbär
- 2 tsk torkad timjan
- 1/2 tsk salt
- nymald svartpeppar efter
- smak rapsolja till stekning
- Sås:
- 2 dl vilt- eller oxbuljong
- 1 tsk torkad timjan
- 1 dl grädde, eller växtbaserat gräddalternativ
- 1 msk svartvinbärsgelé
- 1 krm salt
- nymald svartpeppar efter smak
Gör så här
- Biffarna: Blanda färsen med hackad lök. Vispa ihop ägg och det växtbaserade gräddalternativet. Blanda det med havregrynen. Låt svälla 10 minuter.
- Blanda i fond, enbär, timjan och salt och peppar i en bunke. Tillsätt färsen och rör så att allt blir blandat. Forma 12 fina biffar och platta till. Stek dem i olja i en stekpanna på medelvärme cirka 3–5 minuter på var sida.
- Såsen: Vispa ur pannan med viltbuljong. Sila ner buljongen i en liten kastrull och tillsätt timjan och det växtbaserade gräddalternativet.
- Låt det koka ihop utan lock cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar samt en sked gelé för sötma.
- Servera biffarna med såsen, inlagd gurka, vitkålssallad, rårörda lingon, potatis samt rikligt med gröna grönsaker.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.