Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 augusti

Klassiska viltfärsbiffar

Klassiska viltfärsbiffar är goda, mättande och nyttiga. Perfekt helgmat.

 Klassiska viltfärsbiffar, helggott och nyttigt.
Klassiska viltfärsbiffar, helggott och nyttigt. FOTO: Bruno Ehrs

Lite broccoli till blir ett extra plus till de saftiga biffarna. Receptet kommer från boken Hjärnhälsa av professorerna Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius.

 Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius bok om hur du kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan.
Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius bok om hur du kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan. FOTO: Bokomslag

Läs också: Krämig morotssoppa

Klassiska viltfärsbiffar

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g viltfärs av älg eller hjort
  • 1 gul lök, skalad och finhackad
  • 1 ägg
  • 1 dl växtbaserat gräddalternativ
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 msk koncentrerad viltfond
  • 10 lätt mortlade enbär
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk salt
  • nymald svartpeppar efter
  • smak rapsolja till stekning
  • Sås:
  • 2 dl vilt- eller oxbuljong
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 dl grädde, eller växtbaserat gräddalternativ
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm salt
  • nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Biffarna: Blanda färsen med hackad lök. Vispa ihop ägg och det växtbaserade gräddalternativet. Blanda det med havregrynen. Låt svälla 10 minuter.
  2. Blanda i fond, enbär, timjan och salt och peppar i en bunke. Tillsätt färsen och rör så att allt blir blandat. Forma 12 fina biffar och platta till. Stek dem i olja i en stekpanna på medelvärme cirka 3–5 minuter på var sida.
  3. Såsen: Vispa ur pannan med viltbuljong. Sila ner buljongen i en liten kastrull och tillsätt timjan och det växtbaserade gräddalternativet.
  4. Låt det koka ihop utan lock cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar samt en sked gelé för sötma.
  5. Servera biffarna med såsen, inlagd gurka, vitkålssallad, rårörda lingon, potatis samt rikligt med gröna grönsaker.

Recept från boken Hjärnhälsa

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen