Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 8 december 2021

Klassiska klenäter

Julens mormorsfavorit klenäter är enklare att göra än du tror. Smakar härligt gammaldags jul.

 Gammaldags klenäter hör julen till. Prova att baka dem du med!
Gammaldags klenäter hör julen till. Prova att baka dem du med! FOTO: Dansukker

Mormor gjorde dem så enkelt och lätt. Prova du också. Klenäter är faktiskt enklare att baka än du kanske tror. Räkna med att det tar runt två timmar.

Läs också: Rumstemperera smör snabbt – 4 knep

Klassiska klenäter

Skriv ut

Ingredienser (35-40 stycken)

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 1 1/2 dl vit sirap
  • 3 ägg
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 msk konjak, kan uteslutas
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 8 dl vetemjöl
  • 1/2 citron, rivet skal
  • Smaksättning av degen
  • 1/2 tsk kardemumma
  • För tillagning
  • Matolja till fritering
  • Socker

Gör så här

  1. Arbeta ihop smör och sirap och tillsätt äggen ett i taget, vispa samman. Blanda i grädde och tillsätt konjak om så önskas.
  2. Tillsätt bakpulver och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt mer vetemjöl mot slutet om det behövs. Degen ska inte vara helt fast, den sätter sig i kylen. Tillsätt citronskal och kardemumma om så önskas.
  3. Låt degen vila i kylen i 1 timme.
  4. Ta ut degen och kavla ut den tunt på ett bakplåtspapper med lite vetemjöl. Bakplåtspapperet gör att du inte behöver så mycket vetemjöl vilket ger sprödare klenäter.
  5. Skär degen i 7 x 3 cm bitar. Gör en skåra mitt i varje bit och ta den ena änden av degen och vrid den genom hålet som bildats av skåran.
  6. Fritera klenäterna gyllenbruna i matolja, 180 grader i cirka 2 minuter på var sida. Låt dem droppa av på en kökshandduk och strö över socker på båda sidor.

Recept: Dansukker

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen