Recept 8 december 2021
Klassiska klenäter
Julens mormorsfavorit klenäter är enklare att göra än du tror. Smakar härligt gammaldags jul.
Mormor gjorde dem så enkelt och lätt. Prova du också. Klenäter är faktiskt enklare att baka än du kanske tror. Räkna med att det tar runt två timmar.
Läs också: Rumstemperera smör snabbt – 4 knep
Klassiska klenäter
Skriv ut
Ingredienser (35-40 stycken)
- 150 g smör, rumstempererat
- 1 1/2 dl vit sirap
- 3 ägg
- 1/2 dl grädde
- 1/2 msk konjak, kan uteslutas
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 8 dl vetemjöl
- 1/2 citron, rivet skal
- Smaksättning av degen
- 1/2 tsk kardemumma
- För tillagning
- Matolja till fritering
- Socker
Gör så här
- Arbeta ihop smör och sirap och tillsätt äggen ett i taget, vispa samman. Blanda i grädde och tillsätt konjak om så önskas.
- Tillsätt bakpulver och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt mer vetemjöl mot slutet om det behövs. Degen ska inte vara helt fast, den sätter sig i kylen. Tillsätt citronskal och kardemumma om så önskas.
- Låt degen vila i kylen i 1 timme.
- Ta ut degen och kavla ut den tunt på ett bakplåtspapper med lite vetemjöl. Bakplåtspapperet gör att du inte behöver så mycket vetemjöl vilket ger sprödare klenäter.
- Skär degen i 7 x 3 cm bitar. Gör en skåra mitt i varje bit och ta den ena änden av degen och vrid den genom hålet som bildats av skåran.
- Fritera klenäterna gyllenbruna i matolja, 180 grader i cirka 2 minuter på var sida. Låt dem droppa av på en kökshandduk och strö över socker på båda sidor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.