Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 oktober 2019

Knäck i mikron

En snabbversion på knäckkok – kan man önska sig nåt bättre? När sötsuget sätter in har du här ett recept som ger dig en hel sats nykokad knäck – på bara några minuter.

 Knäck hör julen till. Men visste du att det går att göra i mikron?
Knäck hör julen till. Men visste du att det går att göra i mikron? FOTO: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Knäcken kokas i mikron under sju minuter och testas med kulprovet för att få den rätta konsistensen. Häll upp i formar och så vips! En hel burk med nygjord knäck! Mums!

Läs också: Nyttiga lingonremmar – så gör du dem!

Knäck i mikron

Skriv ut

Ingredienser (20-30 st):

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk smör
  • 2 msk hackad mandel, gärna skalad

Gör så här:

  1. Blanda strösocker, grädde och sirap i en skål med hög kant som tål mikrovågsugn.
  2. Kör på 750 W i 7 minuter. Passa noga om smeten vill koka över, öppna i så fall luckan omedelbart och sänk effekten. Smeten ska bli mellanbrun och vara cirka 125°C. Du kan också testa det klassiska kulprovet för att se att smeten är klar.
  3. Blanda i 1 msk smör och 2 msk hackad mandel och häll genast upp smeten i formarna. Låt kallna och förvara svalt i tät burk.
  4. Kom ihåg! I mikron är det viktigt att använda en ganska stor ugnssäker form med hög kant (ca 2 liter) så att det inte kokar över. Har mikrovågsugnen lägre effekt än 750 W kan du behöva köra något längre tid.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen