Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 oktober 2019

Knäck i mikron

En snabbversion på knäckkok – kan man önska sig nåt bättre? När sötsuget sätter in har du här ett recept som ger dig en hel sats nykokad knäck – på bara några minuter.

 Knäck hör julen till. Men visste du att det går att göra i mikron?
Knäck hör julen till. Men visste du att det går att göra i mikron? FOTO: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Knäcken kokas i mikron under sju minuter och testas med kulprovet för att få den rätta konsistensen. Häll upp i formar och så vips! En hel burk med nygjord knäck! Mums!

Läs också: Nyttiga lingonremmar – så gör du dem!

Knäck i mikron

Skriv ut

Ingredienser (20-30 st):

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk smör
  • 2 msk hackad mandel, gärna skalad

Gör så här:

  1. 1. Blanda strösocker, grädde och sirap i en skål med hög kant som tål mikrovågsugn.
  2. 2. Kör på 750 W i 7 minuter. Passa noga om smeten vill koka över, öppna i så fall luckan omedelbart och sänk effekten. Smeten ska bli mellanbrun och vara cirka 125°C. Du kan också testa det klassiska kulprovet för att se att smeten är klar.
  3. 3. Blanda i 1 msk smör och 2 msk hackad mandel och häll genast upp smeten i formarna. Låt kallna och förvara svalt i tät burk.
  4. Kom ihåg! I mikron är det viktigt att använda en ganska stor ugnssäker form med hög kant (ca 2 liter) så att det inte kokar över. Har mikrovågsugnen lägre effekt än 750 W kan du behöva köra något längre tid.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen