Recept 20 november 2019
Knäck med mandelchoklad
Knäck, mandel och choklad i ett ljuvligt stort bräck av självaste Roy Fares.
Bakverksprofilen Roy Fares älskar hösten och vintern. För då får han mysa med sötsaker som är murrigare än de på sommaren. Inför julen bjuder han här på ett mumsigt recept ur sin bok Delicious.
Läs också: Knäck i mikro – så gör du
Knäck med mandelchoklad
Skriv ut
Ingredienser:
- 450 g smör
- 400 g strösocker (4 ½ dl)
- 2 g salt (1/4 tsk)
- 100 g sötmandel (1 ½ dl)
- 300 g mörk choklad (55 %)
Gör så här:
- Smörj en form (21 x 30 centimeter) med olja på kortsidorna och lätt ett bakplåtspapper i botten som går upp på långsidans kanter.
- Smält smör, socker och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen till den är 137 grader och rör försiktigt med en träslev mellan varven så att den inte bränner fast i botten. (Saknar du en termometer kan du göra ett kulprov i stället: Ringla ner lite av knäcksmeten i ett glas med kallt vatten. Om smeten efter några sekunder stelnar och blir hård har den rätt temperatur.)
- Häll smeten i formen och låt den stelna och svalna i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion,. Häll mandlarna i en form och rosat dem i ugnen 5–10 minuter, eller tills de har fått fin färg. Låt svalna och grovhacka dem sedan.
- Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.
- Torka av den feta ytan på knäcken med hushållspapper, annars finns det en risk att chokladen inte fäster. Bred ut chokladen jämnt ovanpå knäcken, strö över mandlarna och tryck försiktigt till med handen så att de fastnar. Låt stelna i kylen. Ta ut knäcken och bryt lagom stora bitar. Förvara torrt.