Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 12 september

Knäckig äppelpaj med hemgjord vaniljvisp

Äppelpaj med kanel och ett knäckigt täcke, serverad med en busenkel hemgjord vaniljvisp.

 Pajen är ljuvligt knäckigt tack vare ett täcke på smör, havregryn, socker och sirap.
Pajen är ljuvligt knäckigt tack vare ett täcke på smör, havregryn, socker och sirap.

Den absoluta efterrättsfavoriten på hösten är en knäckig äppelpaj. Extra gott blir det med en gräddig hemgjord vaniljvisp!

Receptet kommer från Anna Ross och Katarina Cumselius Landblogg Jakten på den svenska maten.

Läs också: Knäckig päronpaj med ett sting av ingefära

Knäckig äppelpaj

Skriv ut

Ingredienser:

  • 5-6 äpplen
  • Lite kanel att strö över äpplena
  • 150 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret i en kastrull, och om du vill ha lite nötigare smak kan du bryna smöret.
  3. Tjoffa i alla ingredienser, utom äpplena och kanelen, och rör om.
  4. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en pajform, och dofta över lite kanel.
  5. Häll smeten ovanpå och kör in hela härligheten i ugnen i ca 30 min eller tills pajen är gyllene och så där härligt knäckig.
  6. Servera med den hemgjorda vaniljvispen.

Recept: Jakten på den svenska maten

Vaniljvisp

Skriv ut

Ingredienser:

  • 2 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk socker
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Vispa grädden till lagom konsistens.
  2. Rör ihop äggula, socker och vanilj och tjoffa ner det i den vispade grädden.
  3. Vispa ihop det hela så det blir lagom konsistens och fin färg.

Recept: Jakten på den svenska maten

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen