Recept 16 augusti 2019
Knäckig blåbärspaj
En snabblagad blåbärspaj med ett oemotståndligt knäckigt och sötsalt täcke, signerad Kungsörnen.
Sirap, grädde, havregryn och socker är som upplagt för ett ljuvligt gott pajtäcke. Resultatet blir sådär underbart sötsalt ovanpå de varma blåbären.
Tips! Det är även gott att smaksätta smeten med lite malen kardemumma eller kanel. Läs också: Latmaskens vaniljsås utan krångel – så gör du råkräm
Knäckig blåbärspaj
Skriv ut
Ingredienser:
- Fyllning
- 500 g blåbär
- ¾ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk potatismjöl
- Smet
- 150 g smör
- ½ dl ljus sirap
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl vetemjöl
- 2 ½ dl havregryn
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl strösocker
- ½ tsk salt
- Till servering
- Vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Häll blåbären i en pajform. Strö över socker, vaniljsocker och potatismjöl och blanda runt så att alla bär täcks av sockerblandningen.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap och grädde, vispa ihop och dra av kastrullen från värmen. Rör ner mjöl, havregryn, bakpulver, socker och salt och blanda till en jämn smet.
- Bred smeten över blåbären och grädda sedan i mitten av ugnen, ca 25-30 min, eller tills pajen fått fin färg.
- Servera pajen ljummen tillsammans med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.