Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 4 juli 2018

Koka eget pektin av äppelkart

Släng inte äppelkarten, inte skal och kärnhus heller. De kan kokas till pektin som du sedan kan använda för att göra rinnig sylt tjockare.

 Äppelkarten blir pektin till syltkoket.
Äppelkarten blir pektin till syltkoket. FOTO: Istock

Pektinet är det gelébildande ämnet som finns i frukter och bär. I vissa frukter finns det massor medan andra nästan inte har något alls.

Om du vill göra sylt av något som inte har så mycket eget pektin kan du tillsätta köpt pektin men också göra eget.

Äppelkart, äppelskal och kärnhus är perfekt. Du kan antingen frysa kart och skalrens för att koka pektin senare eller koka pektinet direkt och frysa i små portioner.

Halten pektin i den färdiga produkten varierar. Utgå från att tillsätta 1 del hemgjort pektin till 4 delar sylt eller marmelad och tillsätt det i början av koket.

Läs också: Så ger du gamla fruktträd nytt liv

Hemkokt pektin

Skriv ut

Ingredienser:

  • Omogna äpplen (det går också bra med skal och kärnhus)
  • Vatten

Gör så här:

  1. Skär äppelkart i små bitar. Har du skal och kärnhus skärs de i mindre bitar. Obs! Ta med kärnorna, de innehåller mycket pektin.
  2. Lägg äppelbitarna i en gryta och häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker. Koka tills bitarna blir mosiga.
  3. Låt moset rinna av i en silduk i minst fyra timmar. Spar vätskan och lägg moset på komposten.
  4. Koka vätskan i en ren gryta tills den reducerats till hälften. Ditt äppelpektin är klart.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen