Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 30 oktober 2017

Koka egna halstabletter av örter och honung

Snuva och ont i halsen? Skäm bort dig själv med hemmagjorda halstabletter.

 Små droppar av honung och örter som ligger i gropar i majsstärkelse.
Små droppar av honung och örter som ligger i gropar i majsstärkelse. FOTO: Amiel, Jean-Claude

Principen är enkel. Honung och ett starkt örtte kokas ihop med en skvätt pepparmyntsolja. Blandningen får sedan stelna till små droppar att skämma bort sig med i förkylningstider.Så kan du använda produkter från bikupan – gå Lands kurs

Hemmagjorda halstabletter

Skriv ut

Ingredienser

  • Ett paket majsstärkelse
  • 2,5 dl vatten
  • Örter till smaksättning, t ex timjan, färsk ingefära, citronskal eller kamomill.
  • 0,5 tesked pepparmintsolja
  • 3,5 deciliter honung

Gör så här

  1. Börja med att göra karamellformarna. Packa några deciliter majsstärkelse i en grund form och tryck till små gropar med en sked.
  2. Koka sedan ett starkt riktigt starkt örtte av till exempel timjan, skivad färsk ingefära eller kamomill genom att sjuda 2,5 dl vatten med en rejäl nypa av växten en liten stund. Lägg på ett lock och låt blandningen dra en kvart.
  3. Häll 1 deciliter te i en kastrull och värm. Tillsätt sedan 3,5 deciliter honung och en halv tesked pepparmintsolja.
  4. Värm och rör tills allt smält ihop. Sätt sedan en termometer i grytan och håll noga koll på graderna. Koka sedan tills blandningen når 149 grader, det brukar ta cirka en halvtimme. Om det skummar sig under tiden kan du röra lite försiktigt.
  5. Testa om smeten är klar genom att droppa lite smet i kallt vatten. Den förvandlas till hårda trådar som lätt går att bryta av.
  6. Häll sedan lite smet i varje grop i majsstärkelsen och låt dropparna kallna ordentligt innan du plockar upp dem.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen