Koka ketchup på fläderbär – en riktigt lyxig sås
Den kryddiga Pontacksåsen av fläderbär sägs vara som godast efter 7 års lagring.
Ryktet är svårt att bekräfta eftersom den oftast tar slut på en gång.
Det kallas för fläderbärsketchup men är inte en ketchup som den av tomat, en som åker ur flaskan med ett kladdigt ”sprutt”.
Den klassiska, brittiska Pontacksåsen har anor från 1600-talet och är en rinnigare sorts fruktsås, släkt med Worchestersåsen. Den används på samma sätt, som smaksättning i kötträtter samt som en smakrik sås att hälla lite av på köttbiten. Pontacksåsen sägs vara extra god tillsammans med vilt.
Såsen innehåller inget socker och är inte redd.
Har du fläderbär är den här såsen en given succé. Hinner du inte göra den nu? Släng fläderbären i frysen och koka den senare.
Läs också: Så gör du egen fläderbärssaftLäs också: 11 goda saker du kan göra med fläderns blommor och bär
Pontacksås – ketchup på fläderbär
Ingredienser:
- 1 kilo fläderbär
- 1 liter äppelcidervinäger
- 500 gram hackad chalottenlök
- 10 hela nejlikor
- 10 kryddpepparkorn
- 1 tesked mald muskot
- 1 matsked riven, färsk ingefära
- 2 matskedar grovmalen svartpeppar
- 1 tesked salt
Gör så här:
- Repa fläderbären från klasarna. Det går lättast med en gaffel.
- Lägg bären med vinägern i en ungssäker gryta med lock. Låt den stå i ugnen på 125 grader i 4-6 timmar.
- Sila bort bären och låt dem svalna så pass att du kan hantera den. Pressa sedan ur så mycket vinäger- och bärvätska du kan ur massan. Om du vill ha en tjockare sås kan bären passeras så att så mycket av fruktköttet som möjligt kommer med.
- Häll all vätska i en gryta. Tillsätt lök och kryddor och låt allt sjuda i 25 minuter innan kryddorna silas bort.
- Låt såsen koka ytterligare 5 minuter innan den hälls på rena, varma flaskor.
- Låt såsen mogna lite innan du använder den. Först är löksmaken dominerande, senare framträder mer av kryddorna och flädern. Håller i åratal och behöver inte stå kallt.