Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 november 2019

Kokostoppar med vit choklad

När matprofilen Rachel Khoo bakar kokostoppar doppar hon dem i vit choklad och toppar med röda bär. Ljuvligt goda!

 Supergoda och extra lyxiga blir kokostopparna med vit choklad och bär. Mums!
Supergoda och extra lyxiga blir kokostopparna med vit choklad och bär. Mums! FOTO: David Loftus

Matprofilen Rachel Khoo har skapat en lyxig variant av kokostoppar med sesamfrön och malda mandlar. Några bär som topping ger lite syrlighet som motvikt till sötman i den vita chokladen.

Det härliga receptet kommer från Rachel Khoos kokbok Mitt lilla svenska kök.

 Mitt lilla svenska kök är matprofilen Rachel Khoo senaste kokbok. Den innehåller drygt 100 recept inspirerade av svensk mattradition
Mitt lilla svenska kök är matprofilen Rachel Khoo senaste kokbok. Den innehåller drygt 100 recept inspirerade av svensk mattradition

Rachel tipsar!

Doppa kokostopparna i chokladen medan de ännu är varma, då rinner chokladen lättare över dem. Använd vit eller mörk choklad eller hoppa över den helt om du vill. Kokostopparna håller sig i flera dagar i en lufttät bunke.

Läs också: Mjuk pepparkaka i långpanna

Kokostoppar med vit choklad

Skriv ut

Ingredienser (20 stycken)

  • 100 g brunt rörsocker
  • 1/2 tsk finkornigt havssalt
  • rivet skal av 1 citron
  • 120 g smör
  • 200 g kokosflingor
  • 150 g sesamfrön
  • 50 g malda mandlar
  • 3 medelstora ägg
  • 350 g vit choklad
  • 125 g lingon eller röda vinbär

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader eller 180 i varmluft. Lägg socker, salt, citronskal och smör i en kastrull och smält smöret på medelvärme. Ställ undan.
  2. Häll kokosflingorna på en stor plåt med bakplåtspapper och låt den stå i ugnen i 5 minuter eller tills flingorna är ganska välrostade. Håll uppsikt och rör om kokosflingorna emellanåt så att de blir jämnt rostade.
  3. När flingorna är färdiga tar du ut dem och häller dem i en stor bunke tillsammans med sesamfrön och malda mandlar. Blanda och häll i smält smör och rör om. Tillsätt äggen och rör om tills allt har blandats ordentligt. Låt det svalna.
  4. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Forma blandningen till 20 små toppar, cirka 4 cm höga och 5 cm i diameter, och placera på plåten. Ställ in plåten i ugnen och grädda i 20–25 minuter eller tills kokostopparna är lätt gyllenbruna högst upp och fasta. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på galler.
  5. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en liten eldfast skål över ett hett vattenbad, se till att skålens botten inte nuddar det kokande vattnet. Låt chokladen smälta under omrörning. Doppa kakorna i den smälta chokladen och toppa dem sedan med 3–4 valfria bär.

Recept: Rachel Khoo

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen