Recept 29 november 2018
Kokt torsk med äggsås
Kokt torsk med äggsås är en svensk klassiker som fortfarande håller.
Gammal hederlig husman kan vara det godaste som finns. Kokt torsk med äggsås är just en sådan rätt som vi fortfarande känner och älskar.
Läs också: Saffransdoftande laxsoppa med räkor och vitt vin
Kokt torsk med äggsås
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner):
- 4 bitar torskrygg
- 25 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl vispgrädde
- 5 st kokta ägg
- salt
- vitpeppar
- 1 knippe kruspersilja
Gör så här:
- Äggsås : Smält smöret i en kastrull och lyft bort från värmen. Vispa ner mjölet lite i taget.
- Vispa ut lite mjölk i blandningen tills det blir en slät sås. Häll i resten av mjölken och vispgrädden, koka upp och låt sjuda på svag värme under omrörning i minst 10 minuter. På så sätt försvinner mjölsmaken. Rör om då och då.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Tillsätt finhackat ägg och persilja i såsen.
- Kokt torsk: Lägg ner torsken i kokande vatten, sänker värmen och låt fisken sjuda ca 5 minuter. Den ska bli nästan genomkokt. Ta upp fisken med hålslev och låt rinna av på papper.
- Servera torsk, sås och kokt potatis eller potatismos.