Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 29 november 2018

Kokt torsk med äggsås

Kokt torsk med äggsås är en svensk klassiker som fortfarande håller.

 En smakrik rätt med kokt torsk, äggsås och potatis efter tycke och smak.
En smakrik rätt med kokt torsk, äggsås och potatis efter tycke och smak. FOTO: Mostphotos

Gammal hederlig husman kan vara det godaste som finns. Kokt torsk med äggsås är just en sådan rätt som vi fortfarande känner och älskar.

Läs också: Saffransdoftande laxsoppa med räkor och vitt vin

Kokt torsk med äggsås

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner):

  • 4 bitar torskrygg
  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 st kokta ägg
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 knippe kruspersilja

Gör så här:

  1. Äggsås
: Smält smöret i en kastrull och lyft bort från värmen. Vispa ner mjölet lite i taget.
  2. Vispa ut lite mjölk i blandningen tills det blir en slät sås. Häll i resten av mjölken och vispgrädden, koka upp och låt sjuda på svag värme under omrörning i minst 10 minuter. På så sätt försvinner mjölsmaken. Rör om då och då.
  3. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Tillsätt finhackat ägg och persilja i såsen.
  5. Kokt torsk: Lägg ner torsken i kokande vatten, sänker värmen och låt fisken sjuda ca 5 minuter. Den ska bli nästan genomkokt. Ta upp fisken med hålslev och låt rinna av på papper.
  6. Servera torsk, sås och kokt potatis eller potatismos.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen