Recept 1 oktober 2018
Korngrynsrisotto med svamp och äpple
En krämig risotto på korngryn som passar gott till vilt. Svamp, selleri och äpple fyller ut och gör den samtidigt mättande nog att äta utan kött.
Låt det dofta skog i köket och laga en krämigt god variant på risotto – kornotto! Hela korngryn passar nämligen utmärkt i det här sammanhanget och ger ett gott tuggmotstånd. Med färsk valfri svamp, fintärnat rött äpple och riven smakrik ost, till exempel västerbotten, får du en riktig höstvän.
Läs också: Krämig karljohanrisotto med pinjenötter och citron
Korngrynsrisotto med svamp och äpple
Skriv ut
Ingredienser: (4 portioner)
- 1 gul lök
- 1 bit rotselleri, cirka 50 g
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- ca 1 liter kokhett vatten
- smör
- 3 dl hela korngryn
- 2 dl vitt vin
- 300 g färsk svamp
- 2 msk repade timjanblad
- 1 rött fintärnat äpple
- 2 dl hackad persilja
- salt
- nymald peppar
- 3 dl grovriven västerbottensost
Gör så här:
- Skala och hacka löken. Skala och fintärna sellerin.
- Koka upp buljongen i vattnet.
- Fräs löken i smör utan att den tar färg. Rör i grynen och låt dem fräsa med en stund så de blir glansiga.
- Häll på vinet och låt det koka in. Häll sedan på lite varm buljong i taget och fortsätt koka sakta utan lock. Låt vätskan koka in innan mer tillsätts. Fortsätt koka på detta sätt tills grynen är mjuka enligt förpackningens tidsangivelse, cirka 40 minuter. Rör regelbundet.
- Ansa svampen och dela i mindre bitar. Mjukstek den i smör. Blanda i timjan mot slutet.
- Ta från värmen och blanda i äpple och persilja. Krydda med salt och peppar.
- Blanda i svampblandningen, ost och 2 msk smör när korngrynen är mjuka.
- Ta från värmen och sätt på lock och låt risotton dra några minuter. Späd eventuellt med mer buljong eller vatten, risotton ska vara krämig. Smaka av med salt och peppar.