Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 maj

Körsbärspaj med vävt lock

Härligt, somrigt recept på en klassisk körsbärspaj med vävt lock.

 Med sitt vävda lock blir körsbärspajen så vacker att man nästan inte vill äta upp den. Men bara nästan.
Med sitt vävda lock blir körsbärspajen så vacker att man nästan inte vill äta upp den. Men bara nästan. FOTO: istock

Läs också: Smulpaj med blåbär och jordgubbar

Pajdeg

Skriv ut

Ingredienser:

  • 255 g vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 170 g smör, kylskåpskallt
  • 85 g vatten, iskallt
  • ¾ msk äppelcidervinäger

Gör så här:

  1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och skiva ner ¼ av smöret.
  2. Nyp ihop tills du får en grynig massa. Tillsätt resten av smöret men arbeta inte för mycket, låt det vara lite olika stora klumpar.
  3. Blanda vattnet med äppelcidervinägern och tillsätt mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 min.

Körsbärspaj

Skriv ut

Ingredienser (8-10 bitar)

  • 1 sats pajdeg
  • Fyllning:
  • ½ dl strösocker
  • 3 msk maizena majsstärkelse
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 kg körsbär, färska eller frysta & tinade, urkärnade
  • Pensling:
  • 1 äggula

Gör så här:

  1. Gör pajdegen enligt receptet. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kavla ut lite mer än hälften av degen till en cirkel, ca 27 cm i diameter, och låt resterande deg vila i kylskå­pet. Klä en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen och ställ in formen kylskåpet medan du gör fyllningen.
  3. Fyllning: Blanda strösocker, maizena och citronsaft i en skål. Tillsätt körsbär och rör om.
  4. Kavla ut resterande deg till en cirkel och skär ut remsor i olika bredd, långa nog att täcka pajformen diagonalt.
  5. Lägg körsbären i pajskalet och väv degremsorna i ett rutmönster ovanpå. Pressa ihop ändarna på degremsorna med kanten på degen och skär bort överflödig deg. Pensla locket med uppvispad äggula.
  6. Grädda pajen långt ner i ugnen i ca 60 min. Täck pajen med aluminiumfolie om den blir för mörk.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen