Recept 23 augusti
Köttbullar med fräst lök
Sveriges mest älskade maträtt? Ingen blir besviken när det serveras köttbullar till middag och här är ett recept som gör köttbullarna rättvisa - de blir jättegoda!
Att köttbullar kan göras på många olika sätt är oomtvistad. Det som gör dessa köttbullar extra goda är den frästa löken, den mjukar upp smaken på ett fenomenalt sätt. Testa!
Läs också: Recept på köttfärslimpa
Köttbullar
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner)
- 350 g nötfärs
- 250 g fläskfärs
- ½ gul lök, riven
- ½ gul lök, hackad
- 1 ägg
- 1 dl kaffegrädde
- 1 tsk salt
- ½ tsk vitpeppar
- 1 krm malen kryddpeppar
- 1 krm malen ingefära
- smör
- Gräddsås:
- 3 dl kraftig köttbuljong
- 2 dl grädde
- salt och malen vitpeppar
- Till servering:
- kokt potatis eller potatismos
- rårörda lingon
Gör så här:
- Fräs den hackade löken i smör. Blanda färs, lök, ägg, grädde, salt, peppar och ingefära.
- Rulla lagom stora bullar (ca 50 st) med vattensköljda händer. Lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila 15−20 minuter.
- Gräddsås:
- Häll grädden och buljongen i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 30 minuter. Krydda såsen med salt och peppar. Smaka av noga så att såsen inte blir för salt. Ställ åt sidan.
- Steka i panna:
- Stek köttbullarna i omgångar i smör ca 5 minuter tills de får en jämn fin brun färg. Skaka pannan då och då.
- Steka i ugn:
- Spritsa ut köttbullsmeten på bakplåtspapper på en plåt. Baka i 250° ugn i ca 5 minuter. Skaka om och stek ytterligare 5 minuter.
- Servering:
- Servera köttbullarna nystekta med såsen, kokt potatis eller potatismos samt rårörda lingon. Koka upp såsen före servering.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.