Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 21 januari

Köttfärsbiffar med fetaost för två

Medelhavsinspirerade köttfärsbiffar smaksatta med fetaost, oliver och timjan är enkla att göra. En given succé.

 Köttfärsbiffar med fetaost passar lika bra till vardags som till fest!
Köttfärsbiffar med fetaost passar lika bra till vardags som till fest!

Receptet på dessa ljuvliga köttfärsbiffar med fetaost kommer från kokboken Ett gott liv. En kokbok för dig som vill njuta av god, vacker och omväxlande mat hela livet. Alla recept är enkla och snabba att få ihop.

Variera

• Alternativa tillbehör är ris och en grönsallad. Gör du mer traditionella köttfärsbiffar (utan fetaost och oliver) serverar du på klassiskt vis med potatis, brunsås, lingonsylt och inlagd gurka.

• Lamm-, nöt och kycklingfärs passar lika bra. En färs med högre fetthalt ger saftigare biffar.

• Du kan smaksätta köttfärsbiffarna med vitlök, riven ost, persilja, rökt kött, hackade rödbetor eller senap i stället för fetaost, oliver och timjan.

• En annan variant är att hacka 4 torkade katrinplommon och blanda i köttfärssmeten. Till jul kan svartpeppar bytas mot mald kryddpeppar och/eller mald ingefära.

Tips!

• Köttfärsbiffar kan bli pålägg till matiga smörgåsar eller frysas in. Köttfärsbiffar och sås kan värmas tillsammans i en kastrull vilket gör biffarna saftiga och mjuka.

• Färsen kan också tillagas som köttfärslimpa. Späd då köttfärssmeten med dubbel mängd mjölk eller vatten till en lösare smet. Häll smeten i en smord ugnsform och tillaga i mitten av ugnen, 175 grader i cirka 25 minuter eller tills färsen har grå färg i mitten utan rosa inslag, innertemperatur 72 grader.

Läs också: Läcker och lättlagad kasslergratäng

Köttfärsbiffar med fetaost

Skriv ut

Ingredienser

  • 2 portioner
  • 200 g blandfärs
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar, mald
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1/2 dl mjölk (3 % fett) eller vatten
  • 1⁄2 msk lökpulver
  • 50 g fetaost
  • 10 oliver
  • 1⁄2 tsk timjan, torkad
  • 1⁄2 msk flytande matfett
  • Tillbehör
  • klyftpotatis
  • tzatziki, finns färdig att köpa

Gör så här

  1. Lägg i en skål 200 g blandfärs, 1 krm salt, 1/2 krm svartpeppar, 2 tsk potatismjöl, 1/2 dl mjölk och 1/2 msk lökpulver. Blanda allt till en jämn smet. Ta eventuellt i lite mer vatten om färsen känns hård.
  2. Riv 50 g fetaost grovt. Finhacka 10 oliver. Blanda ner riven feta- ost, hackade oliver och 1/2 tsk timjan i köttfärssmeten.
  3. Forma smeten till 4 biffar med vattensköljda händer.
  4. Hetta upp 1/2 msk flytande matfett i en stekpanna och låt det bli ljusbrunt. Stek biffarna på medelvärme i 4–5 minuter på varje sida. Sänk temperaturen ytterligare när biffarna fått gyllenbrun färg. Tillagningstiden beror på hur tjocka biffarna är. Färsbiffarna är klara när färsen är grå i mitten utan rosa inslag eller innertemperaturen är 72 grader. Lägg i en skål 200 g blandfärs, 1 krm salt, 1/2 krm svartpeppar, 2 tsk potatismjöl, 1/2 dl mjölk och 1/2 msk lökpulver. Blanda allt till en jämn smet. Ta eventuellt i lite mer vatten om färsen känns hård.
  5. Riv 50 g fetaost grovt. Finhacka 10 oliver. Blanda ner riven feta- ost, hackade oliver och 1/2 tsk timjan i köttfärssmeten.
  6. Forma smeten till 4 biffar med vattensköljda händer.
  7. Hetta upp 1/2 msk flytande matfett i en stekpanna och låt det bli ljusbrunt. Stek biffarna på medelvärme i 4–5 minuter på varje sida. Sänk temperaturen ytterligare när biffarna fått gyllenbrun färg. Tillagningstiden beror på hur tjocka biffarna är. Färsbiffarna är klara när färsen är grå i mitten utan rosa inslag eller innertemperaturen är 72 grader.

Recept: Recept Hushållningssällskapet Västra

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen