Köttfärsbiffar med fetaost för två
Medelhavsinspirerade köttfärsbiffar smaksatta med fetaost, oliver och timjan är enkla att göra. En given succé.
Receptet på dessa ljuvliga köttfärsbiffar med fetaost kommer från kokboken Ett gott liv. En kokbok för dig som vill njuta av god, vacker och omväxlande mat hela livet. Alla recept är enkla och snabba att få ihop.
Variera
• Alternativa tillbehör är ris och en grönsallad. Gör du mer traditionella köttfärsbiffar (utan fetaost och oliver) serverar du på klassiskt vis med potatis, brunsås, lingonsylt och inlagd gurka.
• Lamm-, nöt och kycklingfärs passar lika bra. En färs med högre fetthalt ger saftigare biffar.
• Du kan smaksätta köttfärsbiffarna med vitlök, riven ost, persilja, rökt kött, hackade rödbetor eller senap i stället för fetaost, oliver och timjan.
• En annan variant är att hacka 4 torkade katrinplommon och blanda i köttfärssmeten. Till jul kan svartpeppar bytas mot mald kryddpeppar och/eller mald ingefära.
Tips!
• Köttfärsbiffar kan bli pålägg till matiga smörgåsar eller frysas in. Köttfärsbiffar och sås kan värmas tillsammans i en kastrull vilket gör biffarna saftiga och mjuka.
• Färsen kan också tillagas som köttfärslimpa. Späd då köttfärssmeten med dubbel mängd mjölk eller vatten till en lösare smet. Häll smeten i en smord ugnsform och tillaga i mitten av ugnen, 175 grader i cirka 25 minuter eller tills färsen har grå färg i mitten utan rosa inslag, innertemperatur 72 grader.
Läs också: Läcker och lättlagad kasslergratäng
Köttfärsbiffar med fetaost
Ingredienser
- 2 portioner
- 200 g blandfärs
- 1 krm salt
- 1/2 krm svartpeppar, mald
- 2 tsk potatismjöl
- 1/2 dl mjölk (3 % fett) eller vatten
- 1⁄2 msk lökpulver
- 50 g fetaost
- 10 oliver
- 1⁄2 tsk timjan, torkad
- 1⁄2 msk flytande matfett
- Tillbehör
- klyftpotatis
- tzatziki, finns färdig att köpa
Gör så här
- Lägg i en skål 200 g blandfärs, 1 krm salt, 1/2 krm svartpeppar, 2 tsk potatismjöl, 1/2 dl mjölk och 1/2 msk lökpulver. Blanda allt till en jämn smet. Ta eventuellt i lite mer vatten om färsen känns hård.
- Riv 50 g fetaost grovt. Finhacka 10 oliver. Blanda ner riven feta- ost, hackade oliver och 1/2 tsk timjan i köttfärssmeten.
- Forma smeten till 4 biffar med vattensköljda händer.
- Hetta upp 1/2 msk flytande matfett i en stekpanna och låt det bli ljusbrunt. Stek biffarna på medelvärme i 4–5 minuter på varje sida. Sänk temperaturen ytterligare när biffarna fått gyllenbrun färg. Tillagningstiden beror på hur tjocka biffarna är. Färsbiffarna är klara när färsen är grå i mitten utan rosa inslag eller innertemperaturen är 72 grader. Lägg i en skål 200 g blandfärs, 1 krm salt, 1/2 krm svartpeppar, 2 tsk potatismjöl, 1/2 dl mjölk och 1/2 msk lökpulver. Blanda allt till en jämn smet. Ta eventuellt i lite mer vatten om färsen känns hård.
- Riv 50 g fetaost grovt. Finhacka 10 oliver. Blanda ner riven feta- ost, hackade oliver och 1/2 tsk timjan i köttfärssmeten.
- Forma smeten till 4 biffar med vattensköljda händer.
- Hetta upp 1/2 msk flytande matfett i en stekpanna och låt det bli ljusbrunt. Stek biffarna på medelvärme i 4–5 minuter på varje sida. Sänk temperaturen ytterligare när biffarna fått gyllenbrun färg. Tillagningstiden beror på hur tjocka biffarna är. Färsbiffarna är klara när färsen är grå i mitten utan rosa inslag eller innertemperaturen är 72 grader.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.