Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 januari

Krämig broccolisoppa

En god, krämig och väldigt omtyckt soppa gör du med broccoli som bas. Toppa soppan med pumpakärnor eller solroskärnor så blir den extra god.

 God soppa med härlig doft och smak, fylld av nyttigheter.
God soppa med härlig doft och smak, fylld av nyttigheter. FOTO: Thomas Carlén

Broccoli är inte bara nyttig och härligt grön, den är perfekt i en soppa också. Den här soppan kommer garanterat glädja smaklökarna och sätta fart på aptiten. Receptet kommer från den prisbelönta kokboken Ett gott liv som ges ut av Hushållningssällskapet Västra.

Tips:

  • Använd både blomma och stjälk av broccoli om färsk används. Är stammen grov kan det yttersta av stammen vara trådig och behöva skäras bort. Frysta grönsaker är ofta av mycket god kvalitet och är enkla att ha på lut i frysen. Prisvärt och miljösmart.
  • Soppan kan smaksättas med olika örtkryddor som till exempel gräslök, persilja och/eller vitlök.

Serveringstips

  • En topping som gör soppan matigare är krutonger eller rostade pumpa- eller solroskärnor. Att ringla en örtolja över soppan ger lite extra smak och är dekorativt.
  • Servera soppan med kokta ägghalvor. Eller tillsammans med en smörgås med pålägg som ost, hummus, kött eller fisk. Ostkaka eller pannkakor är exempel på proteinrika efterrätter som passar efter en soppa.

Krämig broccolisoppa

Skriv ut

Ingredienser (2 portioner):

  • 200 g broccoli (färsk el fryst)
  • 10 cm purjolök
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1½ dl kokta (konserverade) vita bönor, 120 g
  • 1 tsk färskpressad citronjuice
  • ½ dl mellangrädde
  • 1 krm svartpeppar, mald
  • Tillbehör:
  • Rostade solroskärnor, crème fraiche, broccolibuketter

Gör så här:

  1. Skölj 200 g färsk broccoli (om inte fryst används) och dela den i mindre bitar.
  2. Dela 10 cm purjolök mitt itu, skölj och skär i strimlor.
  3. Hetta upp 1 msk rapsolja i en gryta. Lägg i den strimlade purjolöken och låt den fräsa 3 minuter.
  4. Tillsätt 3 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning. Låt sjuda 5 minuter.
  5. Tillsätt broccoli och låt sjuda ytterligare 2-4 minuter.
  6. Lägg i 1 ½ dl bönor. Mixa till slät konsistens med en mixerstav direkt i grytan eller i matberedare/mixer.
  7. Pressa citron så att det blir 1 tsk färskpressad citronjuice.
  8. Häll i citronjuicen och ½ dl mellangrädde. Smaka av med 1 krm mald svartpeppar.

Recept: Eleonor Schütt, Cecilia Sassa Corin, Margareta Frost-Johansson Foto Thomas Carlén

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen