Krämig Janssons frestelse – en älskad klassiker
Hemlagad Janssons frestelse är en av julbordets favoriträtter. Detta härliga recept ger en krämig Jansson med fin sälta. Du gör den på runt en timme.
En riktigt god Janssons frestelse är ett måste på julbordet för många. Och den härliga klassikern enklare att göra än du kanske tror.
Det här receptet gör du på runt en timme och resultatet blir fantastiskt gott.
Läs också: Saftiga revbensspjäll till jul
Krämig och underbart god Janssons frestelse
Det här behöver du
8 bufféportioner
1 gul lök
1 msk smör till stekning
8–10 medelstora potatisar, cirka 3/4 kg
1 burk ansjovisfiléer, cirka 100 g
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk ströbröd
Så här gör du
1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Sedan skalar du och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.
2. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
3. Smörj en ugnssäker form och lägg i ett lager potatis. Efter det lägger du i lök, ansjovis och sen resten av potatisen. Droppa över lite av ansjovisspadet.
4. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Klicka på smör.
5. Grädda formen i nedre delen av ugnen i 45–50 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Kontrollera med en sticka.
6. Klart!