Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 september

Krämig karljohanrisotto med pinjenötter och citron

Denna risotto är något utöver det vanliga. Lyxigt krämig i konsistensen, härligt nötig i smaken och en extra fräschör av citrus. Vill du piffa till det ytterligare – addera lite knaperstekt lufttorkad skinka. En riktig bjudrisotto!

 Njutmiddag till vardag eller fest: En krämig risotto med karjohansvamp, rivet citronskal och rikligt med ost.
Njutmiddag till vardag eller fest: En krämig risotto med karjohansvamp, rivet citronskal och rikligt med ost. FOTO: Istock

Att servera till: Busenkelt recept på fröknäckeLäs också: Svamp – så rensar och förvarar du den

Krämig karljohanrisotto med pinjenötter och citron

Ingredienser (4 portioner):

  • 250 gram färsk karljohansvamp
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 gul lök
  • 2-3 msk olivolja
  • 4 dl arborioris
  • 3 dl vitt matlagningsvin
  • 1 liter vatten
  • 2 msk grönsaks- eller svampbuljong
  • 3 msk smör
  • 75 gram riven långlagrad hårdost, till exempel Västerbottensost
  • finrivet skal från 1-2 citroner
  • svartpeppar
  • salt
  • Tillbehör:
  • 100 g rucola
  • 1/2 dl rostade pinjenötter (rosta i torr stekpanna)
  • Eventuellt extra tillbehör:
  • 150 g lufttorkad skinka

Gör så här:

  1. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Ställ åt sidan.
  2. Rensa och skiva karljohansvampen fint. Fräs den med den rivna vitlöken i smör i stekpanna så att den får fin färg - salta och peppra. Ställ åt sidan.
  3. Koka upp vatten och buljong i en kastrull bredvid risottogrytan och håll den varm.
  4. Finhacka löken och fräs i olivolja utan att den tar färg.
  5. Tillsätt arborioriset och låt det bli blankt och lite ”rostat”.
  6. Tillsätt vinet och buljongen, 1-2 dl åt gången. Håll buljongen varm och tillsätt lite i taget under omrörning för att riset ska absorbera vätskan. Det är viktigt för att risotton ska få den rätta, krämiga konsistensen. Efter cirka 20 minuter är risotton klar och har då ett litet tuggmotstånd.
  7. Blanda i den frästa svampen. Tillsätt några klickar smör och blanda i finrivet citronskal.
  8. Riv ost över risotton medan den fortfarande är varm. Salta och peppra.
  9. Servera risotton varm tillsammans med rucola och rostade pinjenötter.
  10. Tips! Lägg några strimlor av lufttorkad skinka på en folieklädd plåt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Dela eller smula den rostade skinkan över den krämiga risotton för en härlig sälta!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen