Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 oktober 2017

Krämig laxgryta med saffran – så gör du bästa fiskgrytan

Doftar ljuvligt och smakar himmelskt. Den är dessutom enkel att göra. Den här underbara laxgrytan har allt.

 Godaste fiskgrytan med lax och räkfond.
Godaste fiskgrytan med lax och räkfond.

En härligt krämig fiskgryta med saffran och hemkokt räkfond gör garanterat succé. Lands matskribent Caroline Hofberg, som har gjort det underbara receptet, tycker att den smakar allra bäst tillsammans med pressad potatis eller ris.

Läs också: Mustig viltgryta med bär och svamp

Laxgryta med saffran och räkor

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 500 g räkor med skal
  • olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • ca 500 g laxfilé
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkålsstånd
  • 300 g färska tomater
  • 1/2 g saffran
  • 1 tsk nystötta fänkålsfrön
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt
  • hackad dill

Gör så här

  1. Skala räkorna, spar skalen. Ställ räkorna i kylen. Fräs skalen någon minut i olivolja. Rör i tomatpuré. Häll på vin och vatten. Koka under lock cirka 20 minuter.
  2. Sila fonden genom en sil, pressa ur skalen med en slev. Kasta skalen.
  3. Skär bort skinnet och skär laxen i rejäla bitar. Ställ i kylen.
  4. Skölj och strimla purjolöken. Hacka vitlöken, strimla fänkålen och grovhacka tomaterna.
  5. Fräs purjolök, vitlök och fänkål sakta i olivolja i en traktörpanna. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med en liten stund. Blanda i tomaterna och fräs ytterligare ett par minuter.
  6. Tillsätt räkfond och grädde. Koka under lock cirka 10 minuter. Smaka av med cayennepeppar och salt.
  7. Vänd ner laxen. Sjud sakta under lock 4–5 minuter. Blanda räkor och strö över hackad dill.

Recept. Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen