Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 mars 2018

Krämig rödbetsgratäng med fetaost och vitlök

Rödbetsgratäng – så himla gott och så galet snyggt! Den här krämiga varianten med fetaost blir snabbt en favorit och ersätter enkelt storfavoriten potatisgratäng. Receptet kommer från Lands bloggare Katarina Ekeström.

 Byt ut potatisen mot rödbeta och laga en magiskt god gratäng – fetaosten ger den extra god smak.
Byt ut potatisen mot rödbeta och laga en magiskt god gratäng – fetaosten ger den extra god smak. FOTO: Katarina Ekeström

Knepet med den här rödbetsgratängen är att blanda potatis och rödbeta, och att skära rödbetan tunt så den blir lika mjuk som potatisen. Dessutom förkokas den i grädde och färgar hela gratängen djuplila.

Läs också: Mjölksyrade rödbetor – så gör du

Rödbetsgratäng med fetaost

Skriv ut

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 600 g rödbeta
  • 1 stor gul lök
  • 200 g fetaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatis och rödbetor. Skär rödbetorna i tunnare skivor än potatisen. Skala och skiva löken tunt.
  2. Lägg potatis och lök i en ugnsfast form. Smula över fetaosten grovt.
  3. Häll crème fraiche och grädde i en kastrull och lägg i rödbetorna. Koka upp och låt småputtra tre, fyra minuter. Riv eller pressa i vitlöken. Salta och peppra lätt innan du häller ner alltihop i formen och blandar varsamt.
  4. Tryck till så att ytan blir jämn och sätt in formen i ugnen. Stick i gratängen efter 35 minuter för att se om den är klar. Kanske behöver den ytterligare några minuter. Ytan ska ha en fin färg, men börjar den brännas måste den skyddas med exempelvis ett bakplåtspapper.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen