Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 17 oktober 2018

Kronans kaka med kardemumma och apelsinsås

Klassikern Kronans kaka med kardemumma och apelsinsås är en glutenfri njutning.

 Phsysalis och björnbär är gott att toppa kakan med.
Phsysalis och björnbär är gott att toppa kakan med. FOTO: Ove Lindfors

Kronans kaka publicerades första gången 1903, i första upplagan av Hemmets kokbok. Här är bittermandeln utbytt mot nystött kardemumma som passar fint ihop med apelsinsåsen.

Servera kakan nygräddad ihop med apelsinsåsen. Garnera med frukt och bär, pudra över florsocker.

Läs också: Mjuk apelsinkaka – smakar ljuvligt och är lätt att baka

Skriv ut

Kronans kaka med kardemumma och apelsinsås

  • Kakan, 8 bitar
  • 1 1/2 dl mandel, ca 100 g
  • 2 kokta kalla potatisar av mjölig sort, ca 150 g
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 tsk nystötta kardemummakärnor
  • smör och ströbröd till formen
  • Kallrörd apelsinsås
  • 2 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rivet skal av 1/2 apelsin
  • 2 dl vispgrädde
  • Till garnering
  • frukt och bär, t ex phsysalis och björnbär
  • florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
  2. Mixa mandeln fint med stålkniven i matberedaren, eller mal den i mandelkvarn. Riv potatisen på rivjärnets fina sida.
  3. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda i kardemumma, mandel och potatis. Häll smeten i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt kakan svalna något innan den tas ur formen.
  5. Apelsinsåsen: Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Blanda i apelsinskalet.
  6. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten med luftiga tag.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen