Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 augusti 2018

Kronans kaka – en älskad klassiker

En riktig klassiker som publicerades första gången 1903, i första upplagan av Hemmets kokbok. Här blandas smeten av kokt, riven potatis i stället för mjöl.

 Kronans kaka med potatis i smeten är en riktig klassiker. Foto: Tia Borgsmidt
Kronans kaka med potatis i smeten är en riktig klassiker. Foto: Tia Borgsmidt

Läs också: Ugnspannkaka med potatis och fläsk

Kronans kaka

Skriv ut

Ingredienser (8 bitar)

  • ca 200 g kokt, kall potatis
  • 150 g smör
  • 200 g sötmandel
  • 3–4 bittermandlar
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 skalade päron i skivor
  • Blåbärssås:
  • 225 g tinade, osockrade blåbär
  • 1 msk pressad citron
  • 2 msk vatten
  • ca 1 msk florsocker
  • Till servering:
  • crème fraiche eller lättvispad grädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Pressa den kokta, kalla potatisen genom en potatispress. Smält smöret och låt det svalna något.
  2. Mal söt- och bittermandel genom en mandelkvarn eller fint i matberedaren. Blanda mandeln med vetemjöl och bakpulver.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör försiktigt ner mandel och mjölblandningen tillsammans med den pressade potatisen och det smälta smöret i smeten. Se till att det blir väl blandat men rör inte i onödan. Häll smeten i formen.
  4. Skala päronen, kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor. Stick ner päronklyftorna tätt i smeten.
  5. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 60–70 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad.
  6. Mixa blåbär, citron och vatten till en slät sås. Smaka av med florsocker.

Recept: Caroline Hofberg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen