Recept 15 augusti 2018
Kronans kaka – en älskad klassiker
En riktig klassiker som publicerades första gången 1903, i första upplagan av Hemmets kokbok. Här blandas smeten av kokt, riven potatis i stället för mjöl.
Läs också: Ugnspannkaka med potatis och fläsk
Kronans kaka
Skriv ut
Ingredienser (8 bitar)
- ca 200 g kokt, kall potatis
- 150 g smör
- 200 g sötmandel
- 3–4 bittermandlar
- 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 2 skalade päron i skivor
- Blåbärssås:
- 225 g tinade, osockrade blåbär
- 1 msk pressad citron
- 2 msk vatten
- ca 1 msk florsocker
- Till servering:
- crème fraiche eller lättvispad grädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Pressa den kokta, kalla potatisen genom en potatispress. Smält smöret och låt det svalna något.
- Mal söt- och bittermandel genom en mandelkvarn eller fint i matberedaren. Blanda mandeln med vetemjöl och bakpulver.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör försiktigt ner mandel och mjölblandningen tillsammans med den pressade potatisen och det smälta smöret i smeten. Se till att det blir väl blandat men rör inte i onödan. Häll smeten i formen.
- Skala päronen, kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor. Stick ner päronklyftorna tätt i smeten.
- Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 60–70 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad.
- Mixa blåbär, citron och vatten till en slät sås. Smaka av med florsocker.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.