Recept 26 juli 2017
Kryddig äppelkaka med ingefära, choklad och citronglasyr – kung till kaffet!
Detta kan var en av de godaste mjuka kakorna som någonsin har gjorts. Receptet är Caroline Hofbergs och smakrikare och saftigare kaka finns inte. Du måste prova att baka den!
Ska du bara baka en mjuk kaka i år så måste det bli denna fantastiska äppelkaka. Den innehåller många maffiga ingredienser – vad sägs om mörk choklad, hasselnötter, ingefära och kardemumma? – men är inte alls svår att göra. Den kryddiga smaken är fantastisk – kakan blir lätt en snackis på kaffekalaset. Alla kommer vilja ha receptet.
Läs också: Fransk äppellyx! Så gör du himmelskt god tarte tatin
Kryddig äppelkaka med ingefära och choklad
Skriv ut
Ingredienser
- 10–12 bitar
- 3 ägg
- 4 dl rörsocker
- 5 dl grovrivna äpplen
- 1 1/2 dl solrosolja
- rivet skal av 1 citron
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel
- 1 1/2 tsk malen ingefära
- 1 tsk nystötta kardemummakärnor
- 1/2 tsk riven muskot
- 1 1/2 dl hasselnötter
- 100 g mörk choklad
- Glasyr
- 100 g rumsvarm philadelphiaost
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 dl siktat florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- rivet skal av 1/2 citron
- Till garnering
- äppelchips
- hasselnötter
- pumpakärnor
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i äpple, olja och citronskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor. Vispa ner mjölet i smeten. Grovhacka nötter och choklad och vänd ner smeten.
- Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 1 1/4 timme. Känn med en provsticka att den är genomgräddad.
- Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred över den kalla kakan. Garnera med äppelchips, grovhackade nötter och pumpakärnor.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.