Kung på kaffekalaset: Baka sagolik äppelkaka med björnbär
Är du sugen på en saftig äppelkaka med inslag av syrliga björnbär? Då bara måste du prova detta recept. Sagolikt gott!
Sagolik äppelkaka med björnbär
Det här behöver du
8–10 bitar
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g hackad sötmandel
2 äpplen
75 g björnbär färska eller frysta.
Topping
1 1/2 tsk kanel
2 msk råsocker
25 g kallt smör
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smör och bröa en springform, 24 cm i diameter.
3. Skala, kärna ur och skär 1 äpple i småtärningar.
4. Skala, kärna ur och skär det andra äpplet i 12 klyftor.
5. Vispa smör och strösocker tills det är ljust och fluffigt.
6. Vispa i ett ägg i taget och vispa mellan varje.
7. Blanda vetemjöl och bakpulver.
8. Sikta i vetemjöl och bakpulver i äggsmeten.
9. Vänd ner mjölbladningen i äggsmeten till en jämn smet.
10. Vänd ner äppletärningar, björnbär och hackad mandel i smeten.
11. Fördela smeten i formen och lägg äppelklyftor överst.
12. Strö över kanel, råsocker och hyvla över smöret.
13. Grädda kakan i 175 grader mitt i ugnen i 45-50 minuter.
14. Servera kakan ljummen eller avsvalnad med vaniljsås.