Recept 17 mars
Kycklingfilé med vitlök, grädde och vin
Tommy Myllymäkis ljuvliga kycklingfilé med vitlök, tomat, grädde och vin blir lätt familjens kycklingfavorit. Perfekt helgmat som de allra flesta gillar.
Receptet kommer från mästerkocken Tommy Myllymäkis Myllymäkis menyer, en lustfylld kokbok för alla som gillar vällagad mat efter säsong.
Var noggrann med färsk kyckling
• Tänk på att kycklingen ska hettas upp till minst 70 grader, vilket man normalt sätt gör, så dör eventuella campylobacterbakterier.
• Använd olika skärbrädor och knivar till kyckling och annat. Diska noggrant.
Läs också: Underbart goda lammfärsbiffar
Kycklingfilé med vitlök, tomat, grädde och vin
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner)
- 500 g kyckling- alternativt lårfilé, i 2 x 2 cm stora bitar
- 12 cocktailtomater (färska på sommaren, konserv på vintern)
- 6 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 piripiri
- 1 dl olivolja
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl vispgrädde
- finstrimlad persilja
- salt
Gör så här
- Kryssa tomaterna i toppen och skålla dem i kokande vatten. Låt dem svalna lite innan du skalar och halverar dem.
- Fräs vitlök och piripiri i olivolja i en stekpanna på medelvärme tills det börjar dofta. Lägg i kycklingbitarna och bryn 3–4 minuter försiktigt så att de får lite färg, men se upp så att vitlöken inte blir rostad.
- Häll i tomaterna och fräs en kort stund. Blanda ner vin och tomatpuré.
- Tillsätt grädde och ta upp kycklingbitarna. Koka ihop till en fin sås, tills cirka 1 1/2–2 dl återstår. Smaka av med salt och lägg tillbaka kycklingen i pannan och låt bli varmt igen.
- Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med persilja. Servera med bröd, ris eller både och.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.