Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 mars 2018

Laga burgundisk kyckling- och korvgryta – tips på bästa vinet till

Boeuf Bourguignon har inspirerat till den här mustiga grytan som gjord för en vintrig fredagskväll.

Enkelt, gott – och naturligtvis ett tips på bästa vinet till!

 Mustig kycklinggryta som blir ännu godare dagen efter.
Mustig kycklinggryta som blir ännu godare dagen efter. FOTO: Håkan Larsson

I den här mustiga grytan byts nötkött mot kyckling. Det gör grytan betydligt mer snabblagad!

Ännu godare dagen efter

Att laga en gryta tar alltid en viss tid; smakerna ska koka samman och sätta sig och även om kyckling bli snabbare färdigt än mycket annat kan tiden kännas knapp en fredagskväll.

Lösningen är att förbereda på torsdagen – smakmässigt är rätten snarast vassare en dag eller två efter tillagningen. Samma sak gäller kalops, boeuf bourguignon eller vad du nu lagar i grytväg.

Håkan Larssons bästa vintips

Ett lite lättare rödvin med frisk fruktsyra känns givet till den här grytan. Här är tre fina lätta:

32153 Claude Val Rouge, 65 kronor.

2820 Pinot Noir Viña Laroche, 89 kronor.

Alkoholfritt: 1940 Natureo Syrah, 59 kronor.

Läs också: Håkans mat- och vintips: Strimlad biff på italiensk röra

Burgundisk kyckling- och korvgryta

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 12-16 små steklökar, skalade
  • 200 g färska champinjoner delade i kvartar
  • 2 ölkorvar eller andra starkt rökta korvar
  • 5 dl rödvin
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • några timjankvistar
  • 600-700 g kycklinglårfilé i munsbitar
  • 1-2 dl vetemjöl eller idealmjöl
  • 1 tsk salt, 1 krm peppar
  • 2-3 msk smör till stekning
  • Spenatmos
  • 800 g potatis av mjölig sort
  • 2 msk smör
  • 2 dl het mjölk
  • 80-100 g färsk spenat
  • smör till fräsning

Gör så här

  1. Bryn lök och svamp i smör. Dela korven i munsbitar och lägg i en gryta med lök och svamp. Tillsätt rödvin, kycklingfond och timjan och koka upp.
  2. Blanda mjölet med salt och peppar och vänd kycklingbitarna däri. Bryn dem i smör, tillsätt i grytan och koka under lock i ytterligare 15 minuter tills kycklingen är genomkokt. Smaka av med mer salt och peppar.
  3. Mos:
  4. Koka potatisen mjuk, mosa och blanda med smör och mjölk till önskad konsistens. Vänd ner smörfräst spenat och servera med kycklinggrytan.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen