Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 mars 2018

Laga burgundisk kyckling- och korvgryta – tips på bästa vinet till

Boeuf Bourguignon har inspirerat till den här mustiga grytan som gjord för en vintrig fredagskväll.

Enkelt, gott – och naturligtvis ett tips på bästa vinet till!

 Mustig kycklinggryta som blir ännu godare dagen efter.
Mustig kycklinggryta som blir ännu godare dagen efter. FOTO: Håkan Larsson

I den här mustiga grytan byts nötkött mot kyckling. Det gör grytan betydligt mer snabblagad!

Ännu godare dagen efter

Att laga en gryta tar alltid en viss tid; smakerna ska koka samman och sätta sig och även om kyckling bli snabbare färdigt än mycket annat kan tiden kännas knapp en fredagskväll.

Lösningen är att förbereda på torsdagen – smakmässigt är rätten snarast vassare en dag eller två efter tillagningen. Samma sak gäller kalops, boeuf bourguignon eller vad du nu lagar i grytväg.

Håkan Larssons bästa vintips

Ett lite lättare rödvin med frisk fruktsyra känns givet till den här grytan. Här är tre fina lätta:

32153 Claude Val Rouge, 65 kronor.

2820 Pinot Noir Viña Laroche, 89 kronor.

Alkoholfritt: 1940 Natureo Syrah, 59 kronor.

Läs också: Håkans mat- och vintips: Strimlad biff på italiensk röra

Burgundisk kyckling- och korvgryta

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 12-16 små steklökar, skalade
  • 200 g färska champinjoner delade i kvartar
  • 2 ölkorvar eller andra starkt rökta korvar
  • 5 dl rödvin
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • några timjankvistar
  • 600-700 g kycklinglårfilé i munsbitar
  • 1-2 dl vetemjöl eller idealmjöl
  • 1 tsk salt, 1 krm peppar
  • 2-3 msk smör till stekning
  • Spenatmos
  • 800 g potatis av mjölig sort
  • 2 msk smör
  • 2 dl het mjölk
  • 80-100 g färsk spenat
  • smör till fräsning

Gör så här

  1. Bryn lök och svamp i smör. Dela korven i munsbitar och lägg i en gryta med lök och svamp. Tillsätt rödvin, kycklingfond och timjan och koka upp.
  2. Blanda mjölet med salt och peppar och vänd kycklingbitarna däri. Bryn dem i smör, tillsätt i grytan och koka under lock i ytterligare 15 minuter tills kycklingen är genomkokt. Smaka av med mer salt och peppar.
  3. Mos:
  4. Koka potatisen mjuk, mosa och blanda med smör och mjölk till önskad konsistens. Vänd ner smörfräst spenat och servera med kycklinggrytan.

Recept: Håkan Larsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen