Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Vin 8 mars

Laga ostgratinerade tunnbrödssnittar à l’Alsace

De går bra att förbereda och funkar både som tilltugg och förrätt. Här tipsar Håkan Larsson om favoriten ostgratinerade tunnbrödsrullar och bästa vinet till.

 Håkan Larsson tipsar om bästa tilltugget till ett glas vitt – ostgratinerade tunnbrödssnittar.
Håkan Larsson tipsar om bästa tilltugget till ett glas vitt – ostgratinerade tunnbrödssnittar. FOTO: Håkan Larsson

Alsacepizzan tarte flambée har inspirerat till dessa festliga, smakrika tilltugg. De går bra att förbereda och förvara inslagna i folie i kylen fram till gratineringen. Vänta med att skära till rullarna tills dess.

Tips!

Tunnbrödssnittarna är så pass matiga att de kan ersätta förrätten i en middag.

Läs också: Så fryser du in lök och purjolök

Gör som pizza

Du kan servera rätten också som en tunnbrödspizza. Strunta i att rulla ihop, strö ost över och gratinera direkt.

Läs också: Kakornas kaka – Annas pudrade citronrutor

Håkan Larssons bästa vintips

Ett vitt vin med frisk syra men också lite kraft smakar bra. De här är riktigt bra:

4200 Leth Grüner Veltliner, 85 kronor.

72342 Riesling Premium Réserve, 99 kronor.

Alkoholfritt: 11901 Leitz Eins Zwei Zero Riesling, 69 kronor.

PS! Vill du ha ett fylligare bubbel till smakar det också utmärkt till!

Läs också: Laga burgundisk kyckling- och korvgryta – tips på bästa vinet tillLäs också: Enkel och krämig tomatsoppa

Ostgratinerade tunnbrödssnittar à l’Alsace

Ingredienser

  • 12 bitar
  • 2 bitar mjukt tunnbröd
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 4-5 msk crème fraiche
  • nymalen svartpeppar
  • 60-80 g parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
  • drygt 1 dl finriven prästost eller annan smakrik ost
  • kryddkrasse

Gör så här

  1. Strimla löken tunt. Stek den helt mjuk i smöret på svag värme, den ska inte få färg.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Bred crème fraiche på bröden. Fördela löken och peppra. Lägg skinkskivorna i ett lager ovanpå. Rulla ihop från kortsidan och skär varje rulle i 6 bitar.
  3. Lägg rullarna med snittytan upp i muffinsformar. Fördela osten över och gratinera i övre delen av ugnen 5-6 minuter, tills osten smält och fått lite färg. Servera direkt, klipp lite krasse över.

Recept: Håkan Larsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen